Olejek eterycznyW
Olejek eteryczny

Olejek eteryczny – ciekła, lotna substancja zapachowa, znajdująca się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej roślin. Takie komórki są charakterystyczne dla roślin olejkodajnych, na przykład gatunków z rodziny sosnowatych, jasnotowatych, mirtowatych, rutowatych i baldaszkowatych. Pod względem składu olejek jest mieszaniną rozmaitych związków chemicznych, jak ketony, aldehydy, alkohole, estry, laktony, terpeny, oraz innych związków organicznych, w tym zawierających azot i siarkę związków o nieprzyjemnym zapachu.

Olejek anyżowyW
Olejek anyżowy

Olejek anyżowy – olejek eteryczny otrzymywany z rośliny olejkodajnej biedrzeniec anyż z rodziny selerowatych. Dojrzałe, suche owoce anyżu zawierają olejek, który pozyskuje się metodą destylacji z parą wodną. Olejek i jego główny składnik – anetol – są stosowane w wielu gałęziach przemysłu jako substancje zapachowe. Anetol jest stosowany również w procesach syntezy organicznej.

Olejek arcydzięglowyW
Olejek arcydzięglowy

Olejek arcydzięglowy – olejek eteryczny pozyskiwany z korzenia lub owoców rośliny arcydzięgiel litwor, należącej do rodziny selerowatych, znanej dawniej jako angelika, anżelika, archangelika, (arcy)dzięgiel lekarski, dzięgiel wielki, anielskie ziele, anielski korzeń, archangielski korzeń.

Olejek bazyliowyW
Olejek bazyliowy

Olejek bazyliowy jest olejkiem eterycznym otrzymywanym z różnych typów bazylii, głównie z bazylii pospolitej. Roślina olejkodajna jest uprawiana głównie we Francji, Włoszech, Ameryce i na Jawie. Największą zawartość olejku zawierają kwiatostany zbierane jako pierwsze ok. 0,1–0,3%.

Olejek bergamotowyW
Olejek bergamotowy

Olejek bergamotowy – olejek eteryczny pozyskiwany ze skórek owoców pomarańczy bergamoty. Drzewo bergamotowe to gatunek z rodziny rutowatych. Jest uprawiane niemal wyłącznie we Włoszech. Za jego ojczyznę uważa się Indie.

Olejek brzozowyW
Olejek brzozowy

Olejek brzozowy – olejek eteryczny pozyskiwany z kory brzozy cukrowej lub z pączków liściowych brzozy brodawkowatej lub brzozy omszonej. Brzoza brodawkowata jest też nazywana brzozą zwisłą, brzeziną lub brzozą białą. W Polsce jest pospolita. Występuje i jest uprawiana w wielu krajach świata.

Olejek cedrowyW
Olejek cedrowy

Olejek cedrowy – olejek eteryczny, pozyskiwany z drewna jałowca wirgińskiego, cedru atlaskiego, cedru libańskiego, cedru himalajskiego, a także z liści żywotnika zachodniego metodą destylacji z parą wodną. Olejek cedrowy jest stosowany jako środek zapachowy oraz jako ciecz immersyjna w mikroskopii.

Olejek cynamonowyW
Olejek cynamonowy

Olejek cynamonowy – olejek eteryczny, pozyskiwany z cynamonowca cejlońskiego, gatunku drzewa, należącego do rodziny wawrzynowatych. Gatunek jest uprawiany na Cejlonie, Seszelach i Madagaskarze. Głównym surowcem olejkodajnym jest kora, z której otrzymuje się, metodą destylacji z parą wodną, olejek zawierający 42–75% aldehydu cynamonowego. Jest stosowany do aromatyzowania artykułów spożywczych oraz w perfumerii i kosmetyce. Olejki otrzymywane z liści i korzeni mają mniejszą wartość.

Olejek goździkowyW
Olejek goździkowy

Olejek goździkowy – olejek eteryczny pozyskiwany z czapetki pachnącej, gatunku drzewa z rodziny mirtowatych. Olejek powstaje w kulistych gruczołkach obecnych na wszystkich częściach rośliny. Najcenniejszą olejkodajną jej częścią są pączki kwiatowe. Głównym składnikiem olejku, otrzymywanego metodą destylacji z parą wodną, jest eugenol. Olejek goździkowy z pączków jest jednym z najważniejszych olejków eterycznych, stosowanych do aromatyzowania artykułów spożywczych oraz do wyrobu perfum i kosmetyków. Tanie gatunki olejku goździkowego, wykorzystywane do produkcji eugenolu, są otrzymywane z szypułek i liści.

Olejek jaśminowyW
Olejek jaśminowy

Olejek jaśminowy – olejek eteryczny pozyskiwany z płatków kwiatów jaśminu wielkokwiatowego, krzewu pochodzącego z Indii wschodnich. Płatki są poddawane ekstrakcji eterem naftowym lub enfleurage. Głównym składnikiem olejku jest ester – octan benzylu. Olejek jest cenionym przez perfumiarzy składnikiem kompozycji perfumeryjnych, prawie tak samo popularnym jak olejek różany.

Olejek jodłowyW
Olejek jodłowy

Olejek jodłowy – olejek eteryczny pozyskiwany ze szpilek i z szyszek jodły pospolitej oraz z jodły syberyjskiej.

Konkret (perfumiarstwo)W
Konkret (perfumiarstwo)

Konkret – stały lub półstały produkt ekstrakcji substancji zapachowych, wchodzących w skład roślin olejkodajnych. W polskim piśmiennictwie z lat 50. XX w. stosowano francuskie określenia concrète, essences concrète de châssis, concrètes des pommades. Współcześni polscy perfumiarze używają określenia konkret. Stałe olejki eteryczne są stosowane jako środki zapachowe lub traktowane jako półprodukt, z którego uzyskuje się olejki ciekłe (absolut) metodą kolejnej ekstrakcji i destylacji.

Olejek lawandynowyW
Olejek lawandynowy

Olejek lawandynowy – olejek eteryczny produkowany głównie we Francji z rośliny nazywanej „lawandyną” (poprawnie: lawenda wielka, bardzo plennego i łatwego w uprawie mieszańca lawendy wąskolistnej i lawendy spiki, stosowanego w uprawie na skalę przemysłową. Metody pozyskiwania oraz właściwości i zastosowania olejków lawendowego i lawandynowego są podobne, z tym że zapach drugiego z nich jest mniej słodki.

Olejek lawendowyW
Olejek lawendowy

Olejek lawendowy – olejek eteryczny pozyskiwany z lawendy wąskolistnej, zwanej też lekarską lub prawdziwą, uprawianej przede wszystkim w południowej Francji. Olejki są pozyskiwane metodą destylacji z parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi. Wśród licznych składników mieszanin związków chemicznych, jakimi są destylaty i ekstrakty, dominują octan linalilu i linalol. Olejek lawendowy jest stosowany jako składnik perfum, wód toaletowych, mydeł toaletowych i leków oraz jako przyprawa.

Olejek nardowyW
Olejek nardowy

Olejek nardowy, nard, spikanard lub szpikanard – olejek eteryczny otrzymywany z korzenia i łodygi rośliny nardostachys wielkokwiatowy Nardostachys jatamansi, rosnącej w Himalajach na wysokości 3000-4000 m n.p.m. Wytwarzano go przez długotrwałe i powolne gotowanie rozdrobnionych fragmentów tej rośliny w mieszaninie złożonej z wody, wina i oleju oliwkowego. Ma bardzo intensywny zapach, dla współczesnych ludzi jednak mało przyjemny.

Olejek różanyW
Olejek różany

Olejek różany – olejek eteryczny otrzymywany z kwiatów róży, w szczególności róży damasceńskiej, wykorzystywany przede wszystkim w przemyśle perfumeryjnym. Jego największymi producentami są Bułgaria i Turcja.

Olejek sandałowyW
Olejek sandałowy

Olejek sandałowy Santalum album – pochodzi z Indii z drzewa Santalum album. Używany w perfumerii i jeden z najcenniejszych olejków aromaterapeutycznych o bardzo różnorodnych właściwościach.

Olejek sosnowyW
Olejek sosnowy

Olejek sosnowy – olejek eteryczny uzyskiwany w procesie destylacji z parą wodną igieł, szczytowych gałązek i szyszek sosny zwyczajnej. Jest on bezbarwną i nierozpuszczalną w wodzie cieczą. Nie należy go mylić z olejkami pozyskiwanymi z innych gatunków z rodzaju Pinus np. olejkiem z orzeszków piniowych czy olejkiem kosodrzewinowym.

Olejek spikowyW
Olejek spikowy

Olejek spikowy – olejek eteryczny pozyskiwany z lawendy spiki. Jest produkowany głównie w południowo-wschodnich prowincjach Hiszpanii. Olejek pozyskuje się metodą destylacji z parą wodną. Ma zapach kamforowy, przypominający zapach olejku lawendowego i rozmarynowego. Jest stosowany np. do perfumowania tańszych gatunków mydeł.