AlbuminyW
Albuminy

Albuminy – białka występujące w płynach oraz w tkankach zwierzęcych i w nasionach roślin. Cechują się niewielkimi masami cząsteczkowymi, dobrze rozpuszczają się w wodzie, łatwo krystalizują. W składzie istotną rolę odgrywa kwas asparaginowy i glutaminowy, leucyna i izoleucyna, natomiast glicyny jest niewiele.

AminokwasyW
Aminokwasy

Aminokwasy, kwasy aminowe – grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz grupę karboksylową −COOH lub, w ogólniejszym ujęciu, dowolną grupę kwasową.

ArgininaW
Arginina

Arginina (Arg) – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów kodowanych przez DNA. Obecność grupy guanidynowej w cząsteczce jest przyczyną jej zasadowego charakteru. W organizmach żywych uczestniczy w przemianach azotowych: przenoszeniu azotu w mocznikowym cyklu Krebsa oraz w syntezie kreatyniny.

Chlorek amonuW
Chlorek amonu

Chlorek amonu, pot. salmiak, NH4Cl – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i amoniaku. Występuje naturalnie jako rzadki minerał salmiak rodzimy.

Chlorek cynkuW
Chlorek cynku

Chlorek cynku (łac. Zinci chloridum; ZnCl2) – nieorganiczny związek chemiczny, sól cynku i kwasu solnego. Silnie higroskopijny, rozpuszczalny w wodzie, alkoholu etylowym, eterze, glicerynie.

Chlorek magnezuW
Chlorek magnezu

Chlorek magnezu (łac. Magnesii chloridum) – związek nieorganiczny, sól o wzorze MgCl2.

Chlorek potasuW
Chlorek potasu

Chlorek potasu – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól potasowa kwasu solnego.

Chlorek soduW
Chlorek sodu

Chlorek sodu, NaCl – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i sodu. Stanowi podstawowy składnik soli kuchennej, soli warzonej i soli drogowej.

Chlorek wapniaW
Chlorek wapnia

Chlorek wapnia, CaCl2 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy chlorków, sól kwasu solnego i wapnia. Jest substancją silnie higroskopijną. Jego roztwory są umiarkowanie kwasowe, pH roztworu 1 M wynosi 4–6.

ChloroheksydynaW
Chloroheksydyna

Chloroheksydyna – organiczny związek chemiczny; syntetyczny antyseptyk, pochodna biguanidu. Stosowana w postaci glukonianu lub octanu działa silnie na bakterie Gram-dodatnie, natomiast słabiej na Gram-ujemne. Jest używana głównie jako środek odkażający skórę, błony śluzowe, rany oraz narzędzia chirurgiczne.

Cytrynian soduW
Cytrynian sodu

Cytrynian sodu – organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Stosowany jako smakowy i konserwujący dodatek do żywności (E331). „Cytrynian sodu” jest nazwą niejednoznaczną, zazwyczaj odnosi się do cytrynianu trisodowego, może jednak dotyczyć soli disodowej lub monosodowej. Cytrynian trisodowy krystalizuje z roztworów jako sól 3- lub 5,5-wodna.

DekstranW
Dekstran

Dekstran – polimer glukozy o wysokim ciężarze cząsteczkowym rozpuszczalny w wodzie, stosowany jako płyn krwiozastępczy. Wytwarzany jest ze śluzu pokrywającego komórki bakterii Leuconostoc mesenteroides.

ErytrocytW
Erytrocyt

Erytrocyt, krwinka czerwona, czerwone ciałko krwi – morfotyczny składnik krwi, którego głównym zadaniem jest przenoszenie tlenu z płuc do pozostałych tkanek organizmu.

Fosforan soduW
Fosforan sodu

Fosforan sodu (nazwa Stocka: fosforan(V) sodu), Na3PO4 – nieorganiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu fosforowego.

GlicynaW
Glicyna

Glicyna, skr. Gly, G – organiczny związek chemiczny, najprostszy spośród 20 standardowych aminokwasów białkowych, jedyny niebędący czynny optycznie. Za jej pojawienie się w łańcuchu polipeptydowym odpowiada obecność kodonów GGU, GGC, GGA lub GGG w łańcuchu mRNA.

GlukozaW
Glukoza

Glukoza, D-glukoza – organiczny związek chemiczny, monosacharyd z grupy aldoheksoz. Jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym, z roztworów wodnych łatwo krystalizuje jako monohydrat. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Ma słodki smak, nieco mniej intensywny od sacharozy.

Komórki macierzysteW
Komórki macierzyste

Komórki macierzyste – komórki mające jednocześnie dwie zdolności:potencjalnie nieograniczonej liczby podziałów różnicowania się w komórki innych typów.

Kwas migdałowyW
Kwas migdałowy

Kwas migdałowy – organiczny związek chemiczny; aromatyczny hydroksykwas karboksylowy. Jest związkiem chiralnym i ma dwa enancjomery:

Kwas solnyW
Kwas solny

Kwas solny – nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów beztlenowych, będący roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Czasami kwasem solnym nazywa się też roztwór chlorowodoru w innych rozpuszczalnikach polarnych np. w acetonie. Jest silnie żrący.

MannitolW
Mannitol

Mannitol, mannit – organiczny związek chemiczny, polihydroksylowy alkohol cukrowy. Występuje w formie dwóch enancjomerów, oznaczanych zwyczajowo jako D i L. Stanowi bogate źródło przyswajalnego węgla i dlatego jest dodawany do podłoży hodowlanych.

Mleczan etakrydynyW
Mleczan etakrydyny

Mleczan etakrydyny (Rivanol) – organiczny związek chemiczny należący do grupy barwników akrydynowych. Tworzy pomarańczowo-żółte kryształy o specyficznym zapachu.

Mleczan potasuW
Mleczan potasu

Mleczan potasu – organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu mlekowego. Stosowany jako dodatek do żywności (E326) jako składnik konserwujący mięso przed mikroorganizmami. Znajduje także zastosowanie w produkcji środków gaśniczych.

MocznikW
Mocznik

Mocznik, CO(NH2)2 – organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego.

NeomycynaW
Neomycyna

Neomycyna – wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny, naturalny antybiotyk zaliczany do grupy antybiotyków aminoglikozydowych produkowany przez Streptomyces fradiae. Głównie stosowany zewnętrznie, rzadko w postaci doustnej. Z przewodu pokarmowego wchłania się w ok. 3%, a nie jest stosowany parenteralnie ze względu na toksyczność.

Octan potasuW
Octan potasu

Octan potasu – organiczny związek chemiczny, sól potasowa kwasu octowego o wzorze CH3COOK. Stosowana na masową skalę jako dodatek do żywności E261.

Octan soduW
Octan sodu

Octan sodu – organiczny związek chemiczny z grupy octanów, dobrze rozpuszczalna w wodzie sól kwasu octowego i zasady sodowej. Jako sól słabego kwasu i mocnej zasady, w roztworach wodnych ulega częściowej odwracalnej hydrolizie z wytworzeniem odczynu zasadowego:CH3COONa + H2O ⇌ CH3COOH + NaOH CH3COO- + H2O ⇌ CH3COOH + OH-

Płyn fizjologicznyW
Płyn fizjologiczny

Płyn fizjologiczny, roztwór fizjologiczny, fizjologiczny roztwór soli, roztwór soli fizjologicznej – wodny roztwór izotoniczny zawierający chlorek sodu o stężeniu:0,9% dla zwierząt stałocieplnych 0,6% dla zwierząt zmiennocieplnych.

Roztwór do dializy otrzewnowejW
Roztwór do dializy otrzewnowej

Roztwór do dializy otrzewnowej in. płyn do dializy otrzewnowej – roztwór zawierający środek osmotyczny, roztwór buforowy oraz elektrolity, mający zastosowanie w leczeniu niewydolności nerek za pomocą dializy otrzewnowej.

Siarczan magnezuW
Siarczan magnezu

Siarczan magnezu, pot. sól gorzka, MgSO4 – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu siarkowego i magnezu.

SorbitolW
Sorbitol

Sorbitol (sorbit), C6H8(OH)6 – organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Otrzymywany jest poprzez redukcję glukozy.

TrombocytW
Trombocyt

Trombocyt, płytka krwi, płytka Bizzozera, krwinka płytkowa – morfotyczny składnik krwi, podłużny strzępek komórki pozbawiony jądra komórkowego, niezdolny do poruszania się, odgrywający u większości kręgowców istotną rolę w procesach krzepnięcia krwi. Są to dyskowate struktury, mniejsze od pozostałych komórkowych składników krwi, otoczone błoną komórkową fragmenty cytoplazmy oderwane od megakariocytów (trombopoeza). Zawierają w cytoplazmie szereg ziarnistości zawierających liczne mediatory biologiczne, a na powierzchni glikoproteiny spełniające funkcje receptorowe. Ziarnistości te to: lizosomy, mitochondria, rybosomy, ziarna glikogenu oraz mikrofibryle i mikrotubule.

Wodorowęglan soduW
Wodorowęglan sodu

Wodorowęglan sodu (soda oczyszczona, E500b), NaHCO3 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorowęglanów, wodorosól kwasu węglowego i sodu.