
Amarant (E123) – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Syntetyczny, nieziarnisty, ciemnoczerwony spożywczy barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach. Ma dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i światło. Jest stabilny do temperatury 120 °C.

Azorubina (E122) – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Syntetyczny czerwony barwnik stosowany jako dodatek do żywności.

Brąz HT (E155) – organiczny związek chemiczny, syntetyczny, brązowy, smołowy barwnik diazowy. Jest zakazany w Australii, Austrii, Belgii, Danii, Francji, Niemczech, Norwegii, Szwecji oraz USA.

Czerń 7984 (E152) − związek chemiczny, dwuazowy barwnik spożywczy, który rozpuszczony w wodzie daje brązowo – czarne zabarwienie. Niedodawany do żywności w Stanach Zjednoczonych i Europie od 1984, zakazany w Japonii i Australii. Używany w przemyśle kosmetycznym.

Czerń brylantowa PN (E151) − organiczny związek chemiczny, dwuazowy barwnik spożywczy, który rozpuszczony w wodzie daje granatowo-fioletowe zabarwienie. Znajduje zastosowanie w barwieniu niektórych wyrobów cukierniczych oraz napojów spirytusowych. Jest zakazany w Stanach Zjednoczonych.

Czerwień 2G (E128) – organiczny związek chemiczny, czerwony, spożywczy barwnik azowy. Przypuszcza się jego szkodliwość, ponieważ jest metabolizowany m.in. do aniliny, która jest znanym związkiem o właściwościach rakotwórczych i niekorzystnie wpływających na hemoglobinę. Barwnik ten jest w niektórych krajach zakazany i wycofywany z użycia w przemyśle spożywczym.

Czerwień allura, czerwień allura AC, E129 – organiczny związek chemiczny, ciemnoczerwony, spożywczy, smołowy barwnik azowy. Używana zwykle jako sól sodowa, ale również wapniowa lub potasowa. Maksimum widma absorpcji w roztworze wodnym to około 504 nm.

Czerwień Kongo – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych, stosowany m.in. jako chemiczny wskaźnik pH. Zmiana barwy z niebieskiej na czerwoną następuje w zakresie pH 3,0–5,0.

Czerwień koszenilowa A, pąs 4R – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Syntetyczny, czerwony barwnik spożywczy.

Czerwień litolowa BK (E180) – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Czerwonawy, syntetyczny barwnik spożywczy. Dostępny w formie soli sodowej lub wapniowej; według portalu Food-Info.net zawiera jony glinu i wapnia. Jest zakazany w niektórych krajach.

Czerwień metylowa – organiczny związek chemiczny, barwnik azowy stosowany najczęściej jako chemiczny wskaźnik pH. W temperaturze pokojowej jest to ciemnoczerwone, krystaliczne ciało stałe.

Oranż GGN, E111 – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych. Stosowany jako barwnik spożywczy o silnej czerwonopomarańczowej barwie. Obecnie wycofany z użycia w produkcji żywności z powodu swej nadmiernej toksyczności.

Pąs 6R, E126 – organiczny związek chemiczny, czerwony spożywczy barwnik monoazowy. W histologii barwi się nim fibrynę.

Prontosil – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych, będący jednocześnie prolekiem z grupy sulfonamidów. Był jednym z pierwszych skutecznych leków bakteriobójczych. Przeciwbakteryjne działanie sulfonamidów zostało odkryte w latach 30. XX wieku przez niemieckiego patologa Gerharda Domagka, za co w 1939 roku przyznano mu Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny.

Sudan – wspólna nazwa grupy syntetycznych barwników azowych barwiących substancje sudanofilowe. Zawierają jedną lub dwie grupy azowe łączące pierścienie benzenowe i naftalenowe, zazwyczaj podstawione. Rozpuszczalne w wielu rozpuszczalnikach organicznych, m.in. w benzenie, acetonie i etanolu. Sudan używany jest m.in. do barwienia benzyn, olejów, preparatów w badaniach mikroskopowych. Stosowany był również do zabarwiania warzyw, m.in. przez producentów papryki chili dla zwiększenia intensywności koloru owoców. Obecnie jego stosowanie w przemyśle spożywczym jest niedozwolone, jednak zdarzają się przypadki wykrycia sudanu w żywności.

Szkarłat GN (E125) – organiczny związek chemiczny, czerwony spożywczy barwnik azowy dodawany np. do kandyzowanych owoców.

Tartrazyna – organiczny związek chemiczny, cytrynowożółty barwnik azowy produkowany głównie do celów spożywczych. Należy do syntetycznych barwników kwasowych z grupy barwników pirazolowych (pirazolonowych). Jako pierwsi otrzymali ją J.H. Ziegler i M. Locher w 1884 roku i był to pierwszy uzyskany pigment pirazolonowy. Jest dopuszczona do użytku przez amerykańską agencję FDA, która wymaga umieszczenia na opakowaniach produktów zawierających ten związek adnotacji FD&C No. 5.

Żółcień 2G, E107 – organiczny związek chemiczny, żółty spożywczy barwnik azowy, używany m.in. do barwienia majonezu.

Żółcień metylowa – organiczny związek chemiczny z grupy barwników azowych, pochodna azobenzenu i dimetyloaniliny, służący jako wskaźnik pH.

Żółcień pomarańczowa FCF, E110 – organiczny związek chemiczny, żółtopomarańczowy, syntetyczny barwnik azowy stosowany do barwienia żywności. Zakazany w niektórych krajach ze względu na swoją szkodliwość.

Żółcień trwała AB (E105) – organiczny związek chemiczny, żółty barwnik azowy. Dawniej używany jako barwnik spożywczy, lecz obecnie w Europie i Stanach Zjednoczonych zakazano dodawania go do żywności, ponieważ badania toksykologiczne wykazały jego szkodliwość.