Mate greenW
Mate green

Mate green – brazylijska, zielona, nieprzetworzona yerba mate. Składa się w 95% z zielonych listków górnej partii krzewów ilex paraguariensis i 5% drobnych łodyżek i jest suszona wyłącznie suchym powietrzem bez użycia dymu. Jest prawie pozbawiona pyłu. W smaku jest o wiele bardziej łagodna w porównaniu z klasycznymi gatunkami argentyńskimi i paragwajskimi. W zależności od pory zbioru susz mate green ma zmienny kolor - pozyskiwany ze zbiorów podczas pory deszczowej ma intensywny kolor, a pozyskiwany ze zbiorów podczas pory suchej bardziej wyblakły.

Yerba mateW
Yerba mate

Yerba mate, herba mate, mate, także znany jako chimarrão, erva mate, indiańskie caá mati, caá mate – wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej, a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie. Zyskuje popularność także w Europie.

BombillaW
Bombilla

Bombilla – rurka do picia napojów z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest ona wyposażona w sitko, często w kształcie łyżki, oddzielającej fusy od pitego naparu. Bombille wykonuje się najczęściej z metali, m.in. z alpaki, srebra, stali nierdzewnej. Doświadczeni użytkownicy unikają stopów niklu, ze względu na możliwe działanie alergiczne. Dodatkowo rurki te mogą mieć uzbrojone pierścienie, mające na celu schłodzenie pitego naparu.

ChimarrãoW
Chimarrão

Chimarrão, erva mate chimarrão – zmielona na pył i jaskrawo zielona odmiana suszu Yerba Mate, uprawiana, produkowana i spożywana w Brazylii, głównie w stanach Rio Grande do Sul, Parana, Santa Catarina oraz Mato Grosso do Sul. Jest to również określenie napoju (maté) z tego brazylijskiego suszu, który pija się tradycyjnie ze specjalnych naczyń o szerokim kołnierzu zwanych cuia przez metalową rurkę z sitkiem zwaną w Brazylii bomba.

Club-MateW
Club-Mate

Club-Mate − gazowany, kofeinowy napój z ekstraktu mate produkowany od 1924 roku przez Browar Loscher niedaleko Münchsteinach w Niemczech.

GuampaW
Guampa

Guampa – naczynie do picia tereré, wykonanywane najczęściej z bydlęcego rogu, bydlęcego kopyta, ale również drewna, ceramiki, metali.

MateW
Mate

Mate, matero, calabaza – naczynie do picia yerba mate. Słowo "mate" pochodzi z języka keczua od słowa "mati" oznaczającego naczynie lub pojemnik do picia, z czasem stało się nazwą naczyń do picia yerba mate. Naczynia wykonywane są z drewna, z owoców dzbaniwa kalebasowego, z metali i ceramiki. Naczynia z drewna i kalebasy zmieniają smak naparu. Nowe naczynia z kalebasy wymagają przejścia przez proces zwany curado w celu usunięcia resztek miąższu.

Ostrokrzew paragwajskiW
Ostrokrzew paragwajski

Ostrokrzew paragwajski – gatunek drzewa z rodziny ostrokrzewowatych. Występuje w stanie dzikim w Ameryce Południowej (Brazylia, Argentyna, Paragwaj, Urugwaj. Nazwę tej roślinie nadał francuski botanik Auguste de Saint Hilaire w 1822 roku. Hiszpańska nazwa potoczna to yerba mate, a portugalska erva-mate.

TereréW
Tereré

Tereré − popularny w Ameryce Południowej napój, który przyrządza się na zimno z liści ostrokrzewu paragwajskiego.

YerberaW
Yerbera

Yerbera – pojemnik do przechowywania yerba mate. Zabezpiecza przed wysuszeniem i ułatwia dozowanie suszu.