Anzac biscuits – ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne w Australii i Nowej Zelandii.

Barbecue – angielska nazwa zarówno piecyka, jak i rodzaju przyjęcia na świeżym powietrzu.

Damper – tradycyjna, tania odmiana chleba charakterystyczna dla kuchni australijskiej.
Flat white – napój kawowy pochodzący z Australii lub Nowej Zelandii. Jest przygotowywany poprzez zalanie jednej lub dwóch porcji espresso spienionym mlekiem o jednorodnej, aksamitnej konsystencji. W odróżnieniu od caffè latte jest zazwyczaj podawane w kubku lub dużej filiżance i ma na wierzchu mniej piany z mleka.
Laksa – zupa popularna w Azji Południowo-Wschodniej, głównie w Malezji, Singapurze, jak również w Australii. Przyrządzana jest z czerwonej pasty curry oraz mleczka kokosowego, podawana z makaronem i dodatkami takimi jak: krewetki, kurczak, kalmary, kawałki ryby, kiełki fasoli mung, pak-choy, plasterki tradycyjnego ciasta rybnego, mielony susz krewetkowy, tofu czy pasta chilli sambal.

Lamingtons (lamingtony) – tradycyjny australijski deser w postaci biszkoptów w kształcie prostopadłościanów, polanych czekoladowym lukrem i posypanych wiórkami kokosowymi.

Manuka – gatunek miodu powstający z nektaru krzewów manuki rosnących głównie w południowej Australii i Nowej Zelandii.
Pavlova – deser australijski i nowozelandzki; rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi.

Pie floater – potrawa pochodząca z Adelaide w Australii Południowej. Jest to połączenie "Australian meat pie" wrzuconego "do góry nogami" do zupy groszkowej i gęsto polanego keczupem.

Tim Tam – ciasteczka, wafle przełożone masą smakową i oblane czekoladą, produkowane w Australii przez firmę Arnott's Biscuits Holdings. Jedne z ulubionych i uważanych za "prawdziwie australijskie" przysmaków Antypodów. Według producenta rocznie sprzedawanych jest 35 milionów paczek Tim Tamów, statystyczny Australijczyk spożywa około 20 paczek Tim Tamów rocznie.

Vegemite – pasta zrobiona z wyciągu z drożdży z warzywami i przyprawami, popularna w Australii i Nowej Zelandii. Używana jest do smarowania kanapek i tostów, czasem również do gotowania.

Witchetty grub – ogólna nazwa używana w Australii na duże, białe larwy ciem, zazwyczaj na należącą do trociniarkowatych Endoxyla leucomochla które żyją w korzeniach krzaka znanego jako "Witchetty bush". Ogólnie, choć niejednoznacznie i niedokładnie, termin ten używany jest do określenia wszystkich, dużych, białych larw owadów które są uważane za jadalne.