
Kuchnia bułgarska – narodowa kuchnia Bułgarów mająca wiele cech wspólnych dla kuchni krajów bałkańskich. Oprócz elementów rodzimych skupia w sobie wpływy kulinarnych tradycji tureckich, greckich, a nawet włoskie i węgierskie. Uchodzi za jedną ze zdrowszych w Europie. Na jej różnorodność wpływają odmienne upodobania, tradycje i zwyczaje mieszkańców poszczególnych regionów kraju.
Baklawa (baklava) – deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej (baklava), azerbejdżańskiej (azerskiej), perskiej, greckiej (μπακλαβάς), bułgarskiej (баклава) i innych bałkańskich.

Banica – tradycyjny wypiek bułgarski w postaci zwijanego, przekładanego miękkim białym serem i zapiekanego placka.

Boza, buza – lekko sfermentowany napój bezalkoholowy, charakterystyczny dla kuchni krajów bałkańskich i tureckiej.

Chałwa – wyrób cukierniczy z karmelu oraz miazgi nasion oleistych pochodzący z Iranu. Popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i zachodniej Azji.

Czubrica (czubryca) – przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego, gatunku spokrewnionego z cząbrem ogrodowym. Przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.
Czuszkopek – bułgarskie podręczne urządzenie kuchenne do pieczenia papryki.

Giuwecz – rozpowszechniona na Bałkanach gorąca potrawa półpłynna typu gulaszowego.

Kebapcze – potrawa kuchni bułgarskiej z przyprawionego mięsa mielonego, najczęściej uformowanego w kształcie parówki.

Lutenica, ljutenica – potrawa kuchni macedońskiej, serbskiej i bułgarskiej.

Łukanka – kiełbasa kuchni bułgarskiej, odmiana suchej salami o spłaszczonym, podłużnym kształcie, przygotowywana i tradycyjnie wykonywana z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, czarnego pieprzu, kuminu, soli i kozieradki.

Mavrud – czerwony tradycyjny bułgarski szczep winorośli właściwej i jednocześnie nazwa wyrabianego z niego wytrawnego wina, pochodzącego z bułgarskiej Tracji i z północnej Grecji. Nazwa pochodzi od greckiego słowa μαύρος (czarny). Istnieją liczne szczepy o podobnych nazwach, uprawiane w Grecji i na Cyprze.

Mekici – tradycyjny wypiek kuchni bułgarskiej z ciasta drożdżowego o konsystencji gęstej śmietany.
Pindżur – rozpowszechniona w zachodniej części Bałkanów potrawa macedońska, łagodny sos z pieczonej papryki.

Sałatka szopska – charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj warzywnej sałatki.

Tarator – rodzaj zupy-chłodnika; potrawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej.