BakpiaW
Bakpia

Bakpia Pathok – charakterystyczne dla kuchni indonezyjskiej okrągłe, lekko spłaszczone ciasto wypełnione mieszanką fasoli mung i cukru.

Banica (danie)W
Banica (danie)

Banica – tradycyjny wypiek bułgarski w postaci zwijanego, przekładanego miękkim białym serem i zapiekanego placka.

BastelaW
Bastela

Bastela – tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Jedna z teorii głosi, że zostało przywiezione do Afryki Północnej z Andaluzji, po wygnaniu stamtąd Arabów w XV wieku.

BurekW
Burek

Burek – rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, rzadziej z ciasta francuskiego popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur-, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Sposób wyrabiania burka nawiązuje do znanej w starożytnym Rzymie placenty.

Chleb dyniowyW
Chleb dyniowy

Chleb dyniowy – rodzaj półsłodkiego lub słodkiego ciasta z dyni, wypiekanego zwykle w formie podłużnego, wysokiego placka. Jedna z potraw halloweenowych.

Cholera (ciasto)W
Cholera (ciasto)

Cholera – charakterystyczne dla kuchni szwajcarskiej z kantonu Wallis kruche ciasto wytrawne.

Cornish pastyW
Cornish pasty

Cornish pasty – pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej i nadzienia – ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Na szeroką skalę produkuje go firma Ginsters. Z reguły jadany jako samodzielny posiłek, głównie drugie śniadanie lub lunch. W Kornwalii sprzedawany w ośrodkach nadmorskich – St Ives, Penzance, Looe itp. – jako atrakcja turystyczna i przysmak regionalny.

Filo (ciasto)W
Filo (ciasto)

Filo – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią grecką, w rzeczywistości wywodzi się z kuchni Turków osmańskich. Stanowi podstawę wielu potraw takich jak baklawa i burek (börek). Jest podstawą wielu dań, choć nie służy do bezpośredniego spożycia; spotykane też pod nazwą kora.

FlammkuchenW
Flammkuchen

Flammekueche lub flammkuchen – tradycyjne alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowego, cebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany. Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler, biały ser, ślimaki, czy inne, bardziej egzotyczne dodatki, ograniczone jedynie wyobraźnią kucharza. Flammekueche nie posiada szerokiej renomy innego typowo alzackiego dania jakim jest choucroute, ponieważ w swoim czasie mogła być przyrządzana jedynie przez osoby posiadające kamienny piec do pieczenia chleba. Nazwa flammekueche oznacza "pieczona w ogniu"; jest to związane z faktem, iż podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je.

FugazzetaW
Fugazzeta

Fugazzeta – odmiana argentyńskiej pizzy pochodzącej z Buenos Aires. W klasycznej postaci składa się z dwóch placków ciasta, pomiędzy którymi znajdują się co najmniej 3 centymetry argentyńskiej mozzarelli. Na wierzchu kładzie się cebulę. Popularna jest również wersja z nadzieniem z mozzarelli i szynki. Fugazzeta wywodzi się z połączenia neapolitańskiej pizzy, z focaccią. Została wynaleziona przez argentyńskiego producenta pizzy, syna Genueńczyka, Juana Banchero pod koniec XIX wieku.

Kurnik (pieróg)W
Kurnik (pieróg)

Kurnik – potrawa wschodnioeuropejska (rosyjska), duży pieróg z wytrawnym nadzieniem. Typowy kurnik ma charakterystyczny kształt okrągłej kopuły. Faszerowany jest gotowanym, rozdrobnionym mięsem z kury lub indyka, grzybami (borowikami), ugotowanym na sypko ryżem, jajkami na twardo i, opcjonalnie, smażoną cebulą. Składniki nadzienia ułożone są warstwami.

PierekaczewnikW
Pierekaczewnik

Pierekaczewnik – potrawa w formie zapiekanego ciasta z nadzieniem, znana w kuchni tatarskiej, białoruskiej, tureckiej i litewskiej, m.in. wśród mniejszości tatarskiej zamieszkującej Podlasie.

Pieróg (danie)W
Pieróg (danie)

Pieróg – danie kuchni ukraińskiej i rosyjskiej, spotykane także na terenach wschodniej Polski; pieczony placek przygotowany na słodko lub na słono.

Placek lotaryńskiW
Placek lotaryński

Placek lotaryński – ciasto, rodzaj placka zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami oraz creme fraiche.

Pork pieW
Pork pie

Pork pie – tradycyjny wypiek brytyjski, składający się z grubo siekanego lub mielonego peklowanego mięsa wieprzowego, galaretki wieprzowej w sporządzonym na gorąco chrupkim cieście. Po wypieczeniu ma łukowaty wygląd. Pork pie jest w przekroju różowy albo szary. Spożywa się go na zimno.

QuicheW
Quiche

Quiche (kisz) – rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine.

TartaW
Tarta

Tarta – rodzaj wypieku, składającego się z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.