Beef WellingtonW
Beef Wellington

Beef Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej w cieście francuskim. Mięso często doprawiane jest maderą.

Black puddingW
Black pudding

Black pudding – rodzaj wędliny pochodzącej z Wysp Brytyjskich, której podstawowymi składnikami są podroby i krew. W USA nazywana także blood sausage. Do jej produkcji używana jest krew wieprzowa lub wołowa, rzadziej stosuje się krew owczą czy końską. Oprócz krwi, do wypełnienia jelit zwierzęcych używa się mięsa, tłuszczu, pieczywa, łoju i płatków owsianych. Jest składnikiem pełnego angielskiego śniadania.

BLTW
BLT

BLT – rodzaj kanapki popularnej w krajach anglosaskich, w skład której wchodzi kilka pasków bekonu, liść sałaty, kilka plasterków pomidora oraz dwie kromki chleba posmarowane masłem lub majonezem. Nazwa kanapki to skrót od angielskich nazw głównych składników – bacon (bekon), lettuce (sałata) i tomato (pomidor).

Bourbon (ciastko)W
Bourbon (ciastko)

Bourbon – rodzaj ciastka popularny w Wielkiej Brytanii, w postaci dwóch podłużnych prostokątnych czekoladowych herbatników przełożonych warstwą kremu czekoladowego. Ciastka zwykle ozdobione są wytłoczonym napisem Bourbon oraz dziesięcioma dziurkami.

Brown sauceW
Brown sauce

Brown sauce – sos podawany najczęściej do potraw typu fast food, barbecue, szczególnie wołowiny, składający się z octu balsamicznego, koncentratu pomidorowego, pieprzu czarnego i pieprzu cayenne.

Bubble and squeakW
Bubble and squeak

Bubble and squeak – brytyjskie danie przyrządzane z podsmażonych resztek z Sunday roast.

Chip buttyW
Chip butty

Chip butty – brytyjska kanapka w skład której wchodzą frytki oraz dwa kawałki posmarowanego masłem białego chleba, zwykle z dodatkiem keczupu bądź sosu brązowego. Kanapki te są często sprzedawane w chip shopach, a popularne są przede wszystkim w północnej Anglii.

Custard creamW
Custard cream

Custard cream – rodzaj ciastka popularny w Wielkiej Brytanii, w postaci dwóch prostokątnych herbatników przełożonych warstwą kremu custard o smaku waniliowym. Charakterystyczną cechą ciastek są bogate zdobienia powierzchni herbatników przypominające kształtem zarośla.

Fish and chipsW
Fish and chips

Fish and chips – brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.

Kurczak tikka masalaW
Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala – danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.

Malted milk biscuitW
Malted milk biscuit

Malted milk biscuit – rodzaj herbatników popularnych w Wielkiej Brytanii, wypiekanych z mąki pszennej z dodatkiem mleka i słodu.

MarmiteW
Marmite

Marmite – brytyjski produkt spożywczy wykorzystywany głównie jako smarowidło do chleba, a także jako dodatek do kanapek, zup czy mielonego mięsa wołowego oraz składnik marynaty do mięsa z kurczaka. Jest to wyciąg drożdżowy, powstający jako produkt uboczny podczas warzenia piwa. Ma konsystencję pasty o ciemnobrązowym kolorze i intensywnym zapachu, a w smaku przypomina sos sojowy.

PuddingW
Pudding

Pudding – określenie szeregu luźno ze sobą związanych potraw kuchni brytyjskiej. Nie istnieje ścisła definicja, która obejmowałaby wszystkie te potrawy. Często przyrządzane są z mąki, tłuszczu i jaj, na słodko lub słono, gotowane bądź pieczone i podawane na ciepło jako danie główne, dodatek lub deser. Mianem puddingów określa się także mieszankę mięsa lub podrobów z dodatkami, zawiniętą w jelito czy żołądek i poddaną gotowaniu.

Quality StreetW
Quality Street

Quality Street – mieszanka cukierków toffi, czekoladek i innych słodyczy pakowana w duże pudełka, produkowana przez Nestlé. Po raz pierwszy wyprodukowana w Halifax, w Anglii w 1936.

Rich tea biscuitW
Rich tea biscuit

Rich tea biscuit – rodzaj herbatnika popularny w Wielkiej Brytanii, najczęściej o okrągłym kształcie, rzadziej podłużnym. Ciastka charakteryzują się mało wyrazistym smakiem, nadawanym przez mieszankę cukrów i niewielką ilość soli.

Scone (wypiek)W
Scone (wypiek)

Scone – brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji, przygotowywane z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców.

Scotch eggW
Scotch egg

Scotch egg – brytyjska potrawa w postaci smażonego na głębokim tłuszczu jajka na twardo zawiniętego w mielonym mięsie z dodatkiem przypraw oraz ziół, pokrytego panierką z bułki tartej. Scotch eggs, spożywane zwykle na zimno, są popularną przekąską spotykaną w pubach oraz zabieraną na pikniki.

Sos miętowyW
Sos miętowy

Sos miętowy – sos wytwarzany z drobno pokrojonych liści mięty zanurzonych w occie z niewielką ilością cukru o dosyć gęstej konsystencji.

Sunday roastW
Sunday roast

Sunday roast – brytyjskie danie tradycyjnie serwowane w niedzielę, składające się z pieczonego mięsa i ziemniaków wraz z dodatkami, takimi jak Yorkshire pudding, warzywa oraz sos.

Tea timeW
Tea time

Tea time, afternoon tea, high tea – określenie stosowane w Wielkiej Brytanii i Irlandii opisujące przerwę na lekki posiłek spożywany zazwyczaj po południu pomiędzy godziną 15:00 a 17:00. Może się on składać z herbaty oraz kanapek, ciasta lub ciastek. Najbardziej zbliżonym polskim odpowiednikiem tea time może być podwieczorek.