Kuchnia galicyjskaW
Kuchnia galicyjska

Kuchnia galicyjska – regionalna kuchnia terenów wchodzących niegdyś w skład austro-węgierskiego kraju koronnego Galicji, stanowiąca, jako typowa kuchnia pogranicza, mieszankę kuchni polskiej i kuchni ukraińskiej, z dużymi wpływami kuchni austriackiej, węgierskiej, żydowskiej i innych.

Kuchnia austriackaW
Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka - niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii, ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość dawnych Austro-Węgier. Łączy w sobie wpływy niemieckie, włoskie, francuskie, czeskie i węgierskie.

EdelpilzkäseW
Edelpilzkäse

Edelpilzkäse, pol. szlachetny ser pleśniowy - rodzaj austriackiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz półtwardych. Produkowany także w Bawarii (Paladin).

Groszek ptysiowyW
Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy – drobny wypiek z ciasta parzonego w kształcie dużych „groszków” lub dużych ziaren ciecierzycy. Produkt z rodziny „groszków” do zup popularnych w krajach Europy Środkowej, zwłaszcza w Austrii i Niemczech.

Jajka po wiedeńskuW
Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku – jeden ze sposobów podania jajek na miękko. Według polskich podręczników do gastronomii, gorące, ugotowane na miękko jajka wybiera się ze skorupek do ocieplonych szklanek w taki sposób, aby nie uszkodzić przy tym żółtek. Na wierzch kładzie się kawałek masła.

KaiserschmarrnW
Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn – rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki, gruby naleśnik, czy też omlet, porwany na kawałki w trakcie smażenia. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa ta znajduje się na Liście austriackich produktów tradycyjnych Federalnego Ministerstwa Rolnictwa, Leśnictwa, Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Kiełbasa krakowskaW
Kiełbasa krakowska

Kiełbasa krakowska – tradycyjna wędzona gruba kiełbasa wieprzowa o prostych odcinkach, występująca w postaci kiełbasy zwykłej (nietrwałej) i suchej (trwałej). Zasadnicze składniki to mięso wieprzowe, sól i przyprawy. W Austrii jest wyrobem garmażeryjnym znajdującym się na liście tradycyjnych produktów żywnościowych objętych ochroną prawną z wpisem do Register der Traditionellen Lebensmittel. Od 28 sierpnia 2018 kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych.

Knedle tyrolskieW
Knedle tyrolskie

Knedle tyrolskie oryg. nazwa Tiroler Knödel, również bułczane knedle – wspólny przysmak dla kuchni austriacko-bawarskiej i frankońskiej.

Omlet biszkoptowyW
Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy – rodzaj omletu. Podawany na słodko lub słono.

PischingerW
Pischinger

Pischinger – torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową, oblany lukrem czekoladowym. Pomysłodawcą tortu był wiedeński cukiernik Oscar Pischinger, tworzący swoje cukiernicze dzieła w drugiej połowie XIX wieku. Po dzień dzisiejszy w byłej Galicji jest przygotowywany przez gospodynie dla niespodziewanych gości.

Placki ziemniaczaneW
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, placki kartoflane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków, placki smażone na tłuszczu.

Sałatka ziemniaczanaW
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana – potrawa kuchni niemieckich oraz kuchni pozostających pod wpływami niemieckimi. Sałatka przygotowywana jest przede wszystkim z ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz z posiekanej cebuli. Doprawiana jest olejem i octem lub majonezem, oraz solą i pieprzem. Sałatka ziemniaczana [w wersji podstawowej] zaliczana jest do potraw postnych.

SchupfnudelW
Schupfnudel

Schupfnudel – rodzaj klusek, popularnych w południowoniemieckiej i austriackiej kuchni. Sa one podobne do włoskich gnocchi i środkowoeuropejskich kopytek.

SkiwasserW
Skiwasser

Skiwasser – popularny w Niemczech i Austrii napój bezalkoholowy, często spożywany przez narciarzy mający różowy kolor. Zazwyczaj składa się z wody, soku z cytryny oraz syropu malinowego, ale można spotkać również wariacje z dodanymi sokami z innych owoców, czy alkoholem. Produkowane są również syropy do Skiwasser, które miesza się z wodą bez dodatkowych składników.

StrudelW
Strudel

Strudel – kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe, najczęściej ze słodkim nadzieniem, posypywane cukrem pudrem lub polewane śmietaną, często podawane na ciepło.

Sznycel wiedeńskiW
Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński, Wiener Schnitzel – austriacka potrawa narodowa, kawałek cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny. Tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana.

TafelspitzW
Tafelspitz

Tafelspitz – danie mięsne charakterystyczne dla kuchni austriackiej i bawarskiej, zwłaszcza znane w Wiedniu, gdzie było popularyzowane przez jego amatora, cesarza Franciszka Józefa I. Pozostaje popularnym daniem austriackim.

Tort DobosaW
Tort Dobosa

Tort Dobosa – odmiana tortu wymyślona przez budapesztańskiego cukiernika Józefa Dobosa.

Tort SacheraW
Tort Sachera

Tort Sachera – czekoladowy tort stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku.

VanillekipferlW
Vanillekipferl

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca, o smaku migdałów i wanilii. Są wyrobem cukierniczym przygotowywanym tradycyjnie na Boże Narodzenie, jednak można je kupić również w pozostałą część roku.

Wątróbka po bawarskuW
Wątróbka po bawarsku

Wątróbka po bawarsku – smażone na chrupko z cebulą wątróbki wieprzowe podawane z papryką, ogórkiem konserwowym oraz grzankami, ewentualnie pieczonymi ziemniakami.