
Bagietka – popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5–6 cm szerokości, 3–4 cm grubości i ok. 1 m długości.

Bajgiel – żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Często bywa mylony z obwarzankiem.

Bánh mì – rodzaj wietnamskiej nadziewanej bagietki, wytwarzanej przy użyciu mąki pszennej i ryżowej. Czasem pieczywo ma formę tosta.

Barmbrack lub Brack – chleb na Drożdżach z dodatkiem herbaty i rodzynek popularny w Irlandii w okresie Halloween. Jest on słodszy niż zwykły chleb, ale nie tak słodki jak ciasto. Słodkiego smaku dodają rodzynki. Barmbrack podaje się zwykle z herbatą, w formie kromki z masłem.

Brioche, brioszka – francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkiej, delikatnej ośródce. Maślany brioche ma cechy charakterystyczne dla ciast. Istnieją liczne odmiany brioche ze względu na formę czy dodane składniki.

Bułka tarta – produkt spożywczy powstały wskutek zmielenia bądź starcia suchego pieczywa.

Cebularz – wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek, o średnicy od 15 do 20 centymetrów, pokryty pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem (15%–20%), charakterystyczny dla Lubelszczyzny.

Chałka, chała – w kuchni polskiej słodkie, w kuchni żydowskiej tylko lekko słone, puszyste, drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg.

Chleb – pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej, wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.

Chleb watykański, – chleb pochodzący prawdopodobnie z obyczajowości Amiszów. W niemieckojęzycznej tradycji jest to ciasto Hermana.

Drożdżówka - wyrób piekarniczy w postaci słodkiego okrągłego pieczywa drożdżowego z nadzieniem, zazwyczaj lukrowanego. Jako nadzienie stosuje się mak, biały ser, budyń, jagody i inne owoce. Występują też drożdżówki z kilkoma różnymi nadzieniami, na przykład makowo-serowa.

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.

Grissini - rodzaj włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. Pieczywo to jest wyrabiane z drożdżowego ciasta.

Bułka z cynamonem wypiek popularny w Ameryce Północnej i Europie Północnej, który prawdopodobnie został sprowadzony do Szwecji w 1920 roku, kiedy to, po zakończeniu I wojny światowej zwiększyła się dostępność składników. Wypiek uzyskał popularność w Szwecji dopiero w latach 50. XX wieku. Do zrobienia ciasta są potrzebne następujące składniki: mąka, mleko, drożdże, cukier i masło/margarynę. Ważnymi przyprawami w cieście są również kardamon, sól, drobny cukier oraz zmielony cynamon. Ciasto drożdżowe należy toczyć i równomiernie nadziać. Nadzienie składa się zazwyczaj z masła/margaryny, cukru pudru i mielonego cynamonu. Bułeczki pokrywa się cienką warstwą ubitego jajka i drobnego cukru, można też posypać rozdrobnionymi migdałami na wierzchu. Po posypaniu i ostatecznym wyrobieniu kształtu pieczone są w piekarniku w papierowych foremkach, co zapobiega odkształceniom podczas pieczenia

Kerststol lub Christstollen – strucla bożonarodzeniowa; rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia, głównie w Holandii i Niemczech. Kerststol zawiera dużą ilość rodzynek oraz migdałowe nadzienie. Ciasto posypuje się cukrem pudrem.

Naan, perski/urdu: نان, hindi: नान – płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego, w kształcie dużej kropli, pieczony w specjalnym cylindrycznym piecu – tandoor. Pod tą nazwą znany obecnie od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. W Indiach popularny przede wszystkim w kuchni kaszmirskiej. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.

Obwarzanek – wytrawne pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów, posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami.

Obwarzanki odpustowe – wypiek w kształcie niewielkich pierścionków, najczęściej posmarowanych białkiem jaja i posypanych solą lub makiem. Powstaje z lekko słodkawego ciasta z jaj, mąki pszennej, cukru i wody, bez dodatku drożdży. Najpierw się je obgotowuje we wrzącej wodzie (obwarza), a potem piecze. Nawleczone na papierowy sznurek sprzedawane są przez ulicznych sprzedawców w czasie odpustów parafialnych.

Pandoro – tradycyjne włoskie ciasto zwane "słodkim chlebem", najbardziej popularne w okresie Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku.

Panettone – rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej, puszystej konsystencji. W wariancie podstawowym zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. Ciasto podaje się pokrojone na długie, pionowe kawałki. Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabaglione, a także ze słodkimi winami, np. Asti, likierami, np. Amaretto oraz ciepłymi napojami. Najpopularniejszymi producentami są: Motta, Bauli, Alemagna i Tre Marie. Na początku XX wieku nazwa Motta była synonimem panettone.

Pita – okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu; spożywane najczęściej z pikantnymi sosami.

Podpłomyk – najstarsza forma chleba, rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka przygotowanego z mąki i wody bez użycia drożdży oraz pieczonego na żarze.

Pop-Tarts – prostokątne, wypiekane tosty, produkowane przez Kellogg Company. Sprzedawane w USA, Kanadzie, a także Wielkiej Brytanii i Irlandii. Od 2020 roku dostępne w Polsce poprzez sieć sklepów Dealz.

Precel – wyrób piekarniczy, o kształcie podobnym do cyfry 8, posypany makiem, sezamem bądź solą.

Pulla to lekko słodki fiński chleb z kardamonem, czasami rodzynkami i migdałami. Ma kształt warkocza (pitko) formowanego z trzech lub więcej części ciasta. Warkocz bywa formowany w pierścień. Chleb jest polany roztopionym masłem i posypany cukrem lub migdałami. Innym typem są małe i okrągłe słodkości przypominające angielskie scones, ale z polewą z cukru i masła, oraz cynamonowe roladki korvapuusti. Mają one lyszczącą, brązową glazurę z białka jaj, mleka, cukru i kawy. Z kolei laskiaispulla to popielcowe ciastko nadziewane dżemem, bitą śmietaną lub pastą migdałową.

Słone paluszki – słona przekąska w postaci długich, cienkich paluszków z ciasta drożdżowego, posypanych solą i upieczonych na jasnobrązowy kolor. Są często spożywane do wina i piwa.
Suchary – rodzaj pieczywa wykonanego z mąki, wody i soli, czasem z dodatkiem przypraw.
Taralli – potrawa kuchni włoskiej; przekąska popularna w południowej części Półwyspu Apenińskiego.

Tortilla – w kuchni meksykańskiej, rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw.

Watruszki - słodkie okrągłe pieczywo z ciasta drożdżowego, z nadzieniem z sera, lub owoców. Popularna ukraińska i rosyjska potrawa. Nazwa pochodzi od ukraińskiego słowa ватра.

Yndżera, indżera – rodzaj płaskiego pieczywa na zakwasie chlebowym, narodowego dania w Etiopii i Erytrei. Yndżera ma formę wilgotnych, cienkich naleśników, z jednej strony gładkich a z drugiej porowatych, o lekko gąbczastej teksturze, zwykle o średnicy do 50 cm.