Przekąska – w kulturze zachodniej jest to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami.

Bakpia Pathok – charakterystyczne dla kuchni indonezyjskiej okrągłe, lekko spłaszczone ciasto wypełnione mieszanką fasoli mung i cukru.

Banderilla - odmiana hiszpańskiej przekąski (tapas).

Batonik twarogowy – przekąska serowa, rodzaj czekoladowego sernika waniliowego w czekoladzie, popularna przede wszystkim we wszystkich krajach bałtyckich, głównie w kuchni estońskiej, ale znana również w innych częściach byłego Związku Sowieckiego oraz eksportowana do krajów europejskich.

Beschuit met muisjes – tradycyjna przekąska serwowana w Holandii z okazji narodzin dziecka.

Bhaji, hindi: भाजी – popularna przekąska kuchni indyjskiej, jedzona bądź jako przystawka podczas posiłku bądź oddzielnie. Najczęściej stosuje się posiekaną cebulę, miesza z ciastem z besanu i różnego rodzaju przyprawami i smaży w głębokim oleju.

Carne Polaca (z hiszp.: Mięso po polsku) – tradycyjna dla kuchni południowomeksykańskiej potrawa z kapusty i mięsa.

Cenil – danie deserowe kuchni jawajskiej, przygotowane ze skrobi maniokowej w formie barwnych galaretek.

Chipsy – popularna przekąska w postaci cienkich, osuszonych plastrów, najczęściej ziemniaków, ale również innych warzyw, zazwyczaj usmażonych w głębokim tłuszczu. Ze względu na wysoką wartość energetyczną chipsów, do ich produkcji stosowane są również zamienniki tłuszczu oraz nowoczesne technologie produkcji, takie jak na przykład gotowanie z zastosowaniem mikrofal, a następnie spryskiwanie niewielką ilością oleju. Poszczególne smaki uzyskuje się dzięki doborowi przypraw i aromatów, rzadziej ziół.

Chrupki – popularne przekąski, przetwory spożywcze produkowane metodą smażenia lub ekstruzji najczęściej z mąki kukurydzianej ale także z mąki pszennej, ryżowej lub z orkiszowej. Produkowane są chrupki o różnym smaku, często z dodatkiem orzechów, czekolady, papryki, pomidorów, sera, ziół, a także z otrąb pszennych.

Dim sum – ogólne określenie różnorodnych lekkich przekąsek spożywanych zwłaszcza w południowych Chinach tradycyjnie do herbaty. Podawane są często przed południem w lokalach specjalizujących się w tego typu przekąskach.

Gravlax – tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku.

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego.

Horseshoe – amerykańska przekąska pochodząca ze Springfield. Składa się z podpiekanego tostu, hamburgerów, frytek i charakterystycznego sosu serowego. Przekąska została wymyślona w 1928 roku przez Josepha Schweska i Steve'a Tomko z Hotelu Leland w Springfield. Danie miało być hołdem dla kowboi, licznie goszczących w hotelu.

Jerky – mięso zwykle wołowe, które zostało oczyszczone z tłuszczu, pokrojone w podłużne kawałki, a następnie ususzone, aby zapobiec zepsuciu. Zazwyczaj suszenie to obejmuje dodanie soli w celu zapobiegnięcia rozwojowi bakterii w mięsie. Angielskie słowo jerky pochodzi od hiszpańskiego słowa charqui, które wzięło się od słowa cha’rki z języka keczua. Oznacza ono „suszone, solone mięso”. Do otrzymania tego typu wołowiny niezbędne jest, aby proces suszenia odbywał się w stosunkowo niskiej temperaturze i z odpowiednią ilością soli.
Karnıyarık – danie popularne w Turcji i Zachodniej Armenii. Składa się z bakłażana wypełnionego mieszanką posiekanej cebuli, pomidorów, pietruszki, pieprzu i mielonego mięsa. Wegetariańską odmianą dania jest omdlały imam, podawany na zimno.

Krakers – cienkie, chrupiące, wytrawne ciastko, przypominające herbatnik.

Nacho, nachos – niewielkie kawałki tortilli pokryte roztopionym serem.

Obazta – pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej.
Omdlały imam – danie kuchni tureckiej i bałkańskiej; wegetariańska odmiana potrawy o nazwie karnıyarık.

Onigiri - potrawa popularna w Japonii.

Pa amb tomàquet – tradycyjny kataloński sposób podawania pieczywa polegający na wtarciu w kromkę białego chleba pomidora przekrojonego na pół, pokropieniu całości oliwą oraz posypaniu solą. Czasami wciera się w kanapkę ząbek czosnku, a chleb można uprzednio podgrzać w piekarniku. Na tak przygotowane pieczywo nakłada się różnego rodzaju dodatki, np. jamón serrano, fuet, anchois, chorizo, botifarra lub sery.

Smażony pająk – lokalna potrawa przyrządzana w Kambodży, stanowiąca tamtejszy przysmak.

Pakora – popularna przekąska kuchni indyjskiej, zwłaszcza na południu Indii. Kawałki warzyw zanurza się w cieście z besanu i smaży w głębokim oleju. Tradycyjnie pakory są spożywane z herbatą jako przekąska, ale niektóre restauracje podają je również jako przystawkę przed głównym daniem.

Słone paluszki – słona przekąska w postaci długich, cienkich paluszków z ciasta drożdżowego, posypanych solą i upieczonych na jasnobrązowy kolor. Są często spożywane do wina i piwa.

Popcorn, prażona kukurydza – przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich „spuchnięcie” i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo-skrobiowej masy.

Poutine - kanadyjska przekąska z prowincji Quebec. Składa się z frytek, charakterystycznego rodzaju sera i sosu pieczeniowego. Spożywana jest głównie w prowincji choć spotykana coraz częściej za granicą.
Pringles – marka chipsów ziemniaczanych należąca do Kellogg Company. Ich cechą charakterystyczną jest pakowanie w tekturowe tuby.

Quesadilla – danie kuchni meksykańskiej; tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy.

Taco – jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej.

Sałatka Taco – danie kuchni teksańsko-meksykańskiej (Tex-Mex), które łączy w sobie elementy taco i sałatki owocowo-warzywnej. Powstało w Teksasie w latach 60. XX wieku.
Taralli – potrawa kuchni włoskiej; przekąska popularna w południowej części Półwyspu Apenińskiego.
Totopos - w kuchni meksykańskiej kruche, pieczone lub podsmażane kawałki tortilli, najczęściej w kształcie trójkątów. Podawane zazwyczaj z sosami typu guacamole lub stanowiące składnik zup lub chilaquiles. Popularne zwłaszcza w stanach Oaxaca i Chiapas.

Witchetty grub – ogólna nazwa używana w Australii na duże, białe larwy ciem, zazwyczaj na należącą do trociniarkowatych Endoxyla leucomochla które żyją w korzeniach krzaka znanego jako "Witchetty bush". Ogólnie, choć niejednoznacznie i niedokładnie, termin ten używany jest do określenia wszystkich, dużych, białych larw owadów które są uważane za jadalne.

Yakiimo − prażony batat, tradycyjna japońska przekąska.