
Mleczarstwo – dział gospodarki związany z produkcją mleka, jego skupem, magazynowaniem, przerobem i dystrybucją.

Dojenie (roln.) – czynność mająca na celu pozyskiwanie mleka z wymion samic ssaków. m.in. krowy, owcy, kozy, kobyły, wielbłądzicy i innych. Proces dojenia wykonywany jest ręczne lub mechanicznie za pomocą dojarki elektrycznej.

Fermentacja mlekowa – fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego, odbywająca się pod wpływem działania bakterii fermentacji mlekowej. Fermentacja ta odgrywa kluczowe znaczenie przy produkcji wielu przetworów mlecznych.
Dwumiesięcznik Forum Mleczarskie Handel jest najstarszym polskim magazynem branżowym skoncentrowanym na handlu produktami nabiałowymi i tłuszczami żółtymi. Tytuł zapoczątkował nową grupę magazynów biznesowych skierowanych do wyspecjalizowanych w danej kategorii managerów nowoczesnego handlu w Polsce. Z pisma korzystają inne tytuły prasowe.

Kana, konew do mleka, kanka, bańka – szczelnie zamykane naczynie służące do przechowywania schłodzonego mleka, było wykorzystywane także do jego przewozu do mleczarni. Produkowane jest ze stali ocynkowanej lub nierdzewnej.
Królowa Mleka – tytuł nadawany zwyciężczyni konkursów organizowanych regularnie przez Stowarzyszenia Mleczarskie w wielu krajach.

Muzeum Mleczarstwa w Królówce – muzeum położone we wsi Królówka. Placówka jest oddziałem Muzeum Ziemi Wiśnickiej w Nowym Wiśniczu.

Mleczarnia – zakład przemysłu spożywczego, przygotowujący mleko konsumpcyjne, mleko w proszku, mleko kondensowane, masło, sery.

Polska Izba Mleka – największa w Polsce organizacja branży mleczarskiej działająca od 2008 r.; utworzona z inicjatywy spółdzielni i zakładów mleczarskich oraz firm współpracujących z mleczarstwem; zrzesza największych w Polsce producentów i przetwórców mleka. Strategiczny partner instytucji krajowych, unijnych i agend rządowych działających na rzecz rozwoju mleczarstwa.

Przemysł mleczarski – przemysł obejmujący przedsiębiorstwa, które zajmują się skupem i przerobem mleka na produkty mleczarskie, takie jak: mleko spożywcze, masło, śmietana, sery dojrzewające, topione i twarogowe, napoje mleczne, mleko w proszku oraz kazeina i lody.

Muzeum Mleczarstwa w Rzeszowie – muzeum mieszczące się w Rzeszowie, w halach produkcyjnych dawnego budynku szkolnej mleczarni Zespołu Szkół Spożywczych im. Tadeusza Rylskiego przy ul. Warszawskiej 20. Placówka jest miejską jednostką organizacyjną, a patronat nad nią sprawuje Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich w Warszawie.

Serowarstwo – dział mleczarstwa zajmujący się produkcją serów. Podstawowym surowcem do ich produkcji jest mleko uzyskiwane od samic zwierząt hodowlanych. Każde z nich nadaje odmienny, niepowtarzalny smak serowi, który będzie z niego wyprodukowany. Mleko krowie jest słodkawe, łagodne i subtelne w smaku. Mleko bawolic domowych ma nieco orzechowy posmak. Mleko owcze jest nieco słodsze od mleka krowiego. Mleko kozie jest również łagodne i ma aromatyczny posmak.

SYMLEK – ogólnopolski system informatyczny obejmujący wszystkie zagadnienia związane z oceną bydła mlecznego. Pierwsze prace nad nim rozpoczęto w 1972 roku. Właścicielem zbiorczej bazy danych jest Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt, a nadzór informatyczny sprawuje ZETO Olsztyn.

Ziarna kefirowe, grzybki kefirowe – naturalne skupiska wielu populacji symbiotycznych mikroorganizmów o specyficznych właściwościach, tradycyjnie używane od stuleci w różnych społecznościach ludzkich jako naturalna kultura starterowa w procesie wytwarzania musującego napoju mlecznego – kefiru. Współcześnie wykorzystywane są zarówno w warunkach domowych, jak i na skalę przemysłową.

Zott SE & Co. KG – niemieckie przedsiębiorstwo z branży mleczarskiej, wywodzące się ze spółki rodzinnej, której główna siedziba znajduje się w Mertingen, w kraju związkowym Bawaria, w Niemczech.