Kamień młyński – element roboczy mlewnika, wykonany z kamienia, w kształcie płaskiego walca. W maszynie są dwa kamienie: dolny, nieruchomy („leżak”), gładki, oraz górny, obracający się, żłobkowany. Między nimi następuje rozdrabnianie ziarna.

Mlewnik walcowy – maszyna stosowana w przemyśle młynarskim i olejarskim, służąca do rozdrabniania ziarna.
Młyn Hermanka – zespół zabytkowych, ceglanych zabudowań dawnego młyna parowego w Poznaniu przy ul. Fabrycznej 22/23, na terenie przemysłowej części Wildy, w pobliżu linii kolejowych do Berlina i Wrocławia.
Młynarstwo – przerób ziarna zbóż na mąkę, kaszę, makarony i inne produkty spożywcze metodami prymitywnymi oraz przemysłowymi w zakładach młynarskich.

Muzeum Młynarstwa i Wodnych Urządzeń Przemysłu Wiejskiego – muzeum, oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego ze Szreniawy, zlokalizowane we wsi Jaracz, niedaleko Obornik, w gminie Rogoźno.
Muzeum Młynarstwa i Rolnictwa w Osiecznej – prywatne muzeum położone w Osiecznej, prowadzone przez firmę z siedzibą w Lesznie, będącą własnością Jarosława Jankowskiego. Do 2012 roku działało jako Muzeum Rolnictwa i Młynarstwa w Rydzynie.
Pytel – mechanizm w kształcie worka, rękawa wykonany z jedwabiu lub wełny, służący do podziału mlewa na frakcje. Kilkakrotnie mielona mąka, dokładnie oczyszczona i przesiana przez pytel nosiła niegdyś nazwę mąki pytlowej, a wypiekany z niej chleb nazywano chlebem pytlowym. Przesiewanie przez pytel czyni mąkę delikatną, powoduje jednak utratę tych wartościowych składników, które znajdują się w okrywie ziarna.

Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych – prywatne muzeum położone w Ustrzykach Dolnych. Jest ono przedsięwzięciem Bożeny i Janusza Bałkota.

Żarna – urządzenie do ręcznego mielenia zboża, złożone z dwóch kamieni, jednego nad drugim, z których górny jest ruchomy względem dolnego.