AcamapichtliW
Acamapichtli

Acamapichtli (1357–1395) – władca Tenochtitlánu, pierwszy tlatoani (władca) Azteków (Méxicas) (1376-1395), założyciel dynastii. Jego imię w języku nahuatl znaczy "Garść Trzciny".

Albrecht III HabsburgW
Albrecht III Habsburg

Albrecht III Habsburg – książę austriacki. Albrecht III był synem Albrechta II Kulawego i Joanny von Pfirt.

Edward Sabaudzki-AchajaW
Edward Sabaudzki-Achaja

Edward Piemoncki fr. Édouard de Piémont lub Edward Sabaudzki-Achaja fr. Édouard de Savoie-Achaïe, zwany także Wojciechem fr. Adalbert, Azo, urodził się przed 9 czerwca 1330 roku, w Piemoncie, zmarł w lutym 1395 – prałat sabaudzki w XIV wieku.

Eudokia z GruzjiW
Eudokia z Gruzji

Eudokia z Gruzji gruz. გულქან-ევდოკია – cesarzowa Trapezuntu, żona Manuela III Komnena.

Iwan SzyszmanW
Iwan Szyszman

Iwan Szyszman – car bułgarski w latach 1371 – 1395. Syn cara Iwana Aleksandra.

Katarzyna Luksemburska (1342–1395)W
Katarzyna Luksemburska (1342–1395)

Katarzyna Luksemburska – królewna czeska, księżna austriacka.

Maria AndegaweńskaW
Maria Andegaweńska

Maria Andegaweńska – królowa Węgier i Chorwacji od 1382 r., z krótką przerwą w latach 1385-1386.

Królewicz MarkoW
Królewicz Marko

Królewicz Marko – serbski książę, syn króla Vukašina, z serbskiej dynastii Mrnjawczewiciów.

Guillaume TirelW
Guillaume Tirel

Guillaume Tirel, znany jako Taillevent – francuski kucharz okresu średniowiecza, kuchmistrz na dworze królów francuskich Filipa VI i Karola V. Ogłoszona przez niego książka kucharska, zatytułowana Le Viandier, wywarła wielki wpływ na sztukę kulinarną średniowiecza oraz na kuchnię francuską.

Warcisław VIIW
Warcisław VII

Warcisław VII – książę słupski z dynastii Gryfitów, syn Bogusława V, księcia wołogosko-rugijskiego i słupskiego oraz Adelajdy Welf.