
Bentō – rodzaj posiłku kuchni japońskiej, mający postać pojedynczej porcji na wynos, kupowanej w punktach gastronomicznych lub przygotowywanej w domu.

Brunch – posiłek jadany późnym rankiem lub wczesnym przedpołudniem, w czasie którego spożywa się produkty zarówno typowo śniadaniowe, jak i właściwe obiadom. Wywodzi się z tradycji anglosaskiej, ma wiele cech wspólnych z drugim śniadaniem, dobrze znanym w kuchni polskiej.

Danie główne – potrawa serwowana jako główny element posiłku, oprócz dodatków.

Deser – słodka potrawa podawana jako osobne słodkie danie na koniec posiłku, ale także na podwieczorek albo podczas niezobowiązującego spotkania o dowolnej porze dnia.

Fika – szwedzki obyczaj mający charakter instytucji społecznej. Oznacza przerwę w pracy lub innej działalności w celu wypicia kawy lub innego napoju z przekąskami w towarzystwie znajomych, przyjaciół lub rodziny. Ta tradycja ma wielkie znaczenie dla Szwedów, bowiem Szwecja jest jednym z największych konsumentów kawy na świecie.

Iftar – pierwszy posiłek, który spożywa muzułmanin po zachodzie słońca w okresie postu ramadan.

Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16.

Piknik – forma wypoczynku, polegająca na spożywaniu posiłku na świeżym powietrzu, na wcześniej rozłożonym kocu.

Podwieczorek – posiłek spożywany późnym popołudniem, „pod wieczór”. Wypełnia przerwę między obiadem a kolacją. Zazwyczaj jada się lekkie przekąski, np. lody, owoce, ciastka, chipsy, a także pije się sok owocowy lub ciepłe napoje. Podwieczorek jada się w godzinach 14.30-18.00

Podjadanie, pojadanie – spożywanie różnego rodzaju żywności pomiędzy posiłkami głównymi, tj. w Polsce: śniadaniem, obiadem i kolacją. Podjadanie polega także na automatycznym, mało świadomym spożywaniu żywności, niejednokrotnie bez uczucia głodu, odwrotnie niż w przypadku posiłków głównych.

Posiłek regeneracyjny – bezpłatny posiłek, wydawany pracownikowi przez pracodawcę w procesie świadczenia pracy w uciążliwych warunkach. Warunki jego serwowania reguluje Kodeks pracy.

Prasadam – pokarm bezmięsny, niezawierający jajek przed zjedzeniem ofiarowany bóstwu.
Przekąska – w kulturze zachodniej jest to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami.

Stół szwedzki, bufet szwedzki – sposób serwowania posiłków w hotelach, rzadziej restauracjach, polegający na udostępnieniu gościom kilkunastu potraw, z których mogą oni ułożyć pełny posiłek z uwzględnieniem własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych. Korzystający ze szwedzkiego stołu mogą zazwyczaj najeść się do woli za zryczałtowaną kwotę.

Supra - tradycyjna gruzińska uczta, z którą łączy się zespół rytuałów.

Tea time, afternoon tea, high tea – określenie stosowane w Wielkiej Brytanii i Irlandii opisujące przerwę na lekki posiłek spożywany zazwyczaj po południu pomiędzy godziną 15:00 a 17:00. Może się on składać z herbaty oraz kanapek, ciasta lub ciastek. Najbardziej zbliżonym polskim odpowiednikiem tea time może być podwieczorek.

Thali – północnoindyjskie danie, podawane na dużym metalowym talerzu (tacy). Nazwa odnosi się także do samego talerza.

Zakąska – rodzaj przystawki; jedzenie spożywane po wypiciu wódki, szczególnie często praktykowane w Rosji i innych krajach słowiańskich.