BanuszW
Banusz

Banusz – potrawa, którą przygotowuje się z mąki kukurydzianej i śmietany, dodaje się do niej skwarki, grzyby, bryndzę itp. Rozpowszechniona jest w regionie Karpackim na Ukrainie oraz w Rumunii.

Barszcz ukraińskiW
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński – zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża oraz ziemniaki pokrojone w słupki. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa.

ChołodećW
Chołodeć

Chołodeć (studeneć) – ukraińska potrawa narodowa; wywar z cielęciny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego, gotowany z czosnkiem, cebulą, liściem laurowym, pieprzem. Dodaje się również chrzan, gorczycę i ocet. Chołodeć jest także charakterystyczny dla kuchni rosyjskiej.

CzeburekW
Czeburek

Czeburek — pieróg z przaśnego ciasta z mięsnym nadzieniem. Tradycyjna potrawa wielu tureckich i mongolskich ludów. Danie jest także popularne wśród ludów kaukaskich. Spożywa się je bez użycia sztućców.

ĆwikłaW
Ćwikła

Ćwikła – sałatka warzywna z ugotowanych utartych buraków ćwikłowych. Przyprawiana na ostro tartym chrzanem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, kminkiem, niekiedy winnymi jabłkami, czerwonym wytrawnym winem, octem, goździkami i natką pietruszki. Podawana jako dodatek do mięs.

KapuśniakW
Kapuśniak

Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica, słowackiej – kapustnica, ukraińskiej – капусняк. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda jeśli użyto kapusty świeżej.

Knysz (pierogi)W
Knysz (pierogi)

Knysz – okrągły pieczony pierożek, dawniej spożywany podczas obchodów upamiętnienia umarłych. Obecnie rodzaj pieczonych pierogów z różnego rodzaju nadzieniem. Podaje się jako samodzielne danie lub jako deser. Potrawa wschodnioeuropejska i kresowa obecna w kuchni białoruskiej, litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej i żydowskiej.

Kotlet de volailleW
Kotlet de volaille

Kotlet de volaille – kotlet panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju bądź na maśle klarowanym, sporządzony z roztłuczonej piersi kurczaka nadziewanej masłem i przyprawami. Oryginalny de volaille powinien mieć w środku tylko koperek i masło, lub masło ziołowe z dodatkiem czosnku. Istnieją jednakże różne ich warianty. W niektórych mogą być przyprawy i zioła albo też ser.

KutiaW
Kutia

Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także przez Kresowian i ich potomków w różnych częściach Polski.

Kwas chlebowyW
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy − napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany przez fermentację chleba.

MamałygaW
Mamałyga

Mamałyga – narodowa rumuńska potrawa, z mąki albo kaszy kukurydzianej popularna w krajach południowo-wschodniej Europy, znana m.in. w kuchni węgierskiej, Sasów siedmiogrodzkich, bułgarskiej i ukraińskiej. W Polsce, jako potrawa kuchni galicyjskiej popularnej we Lwowie, do dziś lubiana jest wśród rodzin pochodzących z Małopolski Wschodniej.

Mąka gryczanaW
Mąka gryczana

Mąka gryczana – rodzaj mąki otrzymywany z ziaren gryki.

OskołaW
Oskoła

Oskoła – staropolska nazwa soku brzozowego o słodkawym smaku. Był to napój chłodzący i leczniczy stosowany na całej Słowiańszczyźnie.

PierogiW
Pierogi

Pierogi – ogólnie: kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione najrozmaitszymi farszami i ugotowane w wodzie lub na parze, upieczone, usmażone czy grillowane; ciasto może zostać zrobione z dowolnego rodzaju mąki z dodatkiem wody, jaj, drożdży i tłuszczu, śmietany oraz innych dodatków smakowo-zapachowo-barwiących; przy czym ciasto powinno być dostosowane do farszu; pierogi mogą mieć rozmaite kształty np. stożka, sakiewki, trójkąta, półkrążka; potrawa, którą można spotkać w wielu kuchniach na całym świecie, np. w kuchni polskiej, włoskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, meksykańskiej, indyjskiej czy żydowskiej; jest to kulinarny koncept pochodzący z Chin, który na ziemie polskie dotarł prawdopodobnie w XIII wieku.

Pierogi ruskieW
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie, pierogi galicyjskie – popularny w Polsce i na Ukrainie rodzaj pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany, ponieważ były bardzo popularne wśród Polaków mieszkających na terenach Rusi.

Pieróg (danie)W
Pieróg (danie)

Pieróg – danie kuchni ukraińskiej i rosyjskiej, spotykane także na terenach wschodniej Polski; pieczony placek przygotowany na słodko lub na słono.

Placki ziemniaczaneW
Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, placki kartoflane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków, placki smażone na tłuszczu.

Puzata ChataW
Puzata Chata

Puzata Chata - sieć barów-restauracji na Ukrainie, serwujących dania kuchni ukraińskiej.

RjażenkaW
Rjażenka

Rjażenka – napój mleczny powstały w wyniku fermentacji mlekowej, z mleka poddanego kilkugodzinnej obróbce termicznej.

SalcesonW
Salceson

Salceson – (wł.) rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw.

SołomachaW
Sołomacha

Sołomacha, także sałamacha – tradycyjne rosyjskie i ukraińskie danie narodowe.

SyrnikiW
Syrniki

Syrniki – smażone placki z mąki, sera białego i jajek. Niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. Tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i kuchni białoruskiej.

WarenikiW
Wareniki

Warenyky – gotowane pierogi w kształcie półksiężyca lub półkolistym, nadziewane na słodko lub na ostro.

Winegret (sałatka)W
Winegret (sałatka)

Winegret – sałatka warzywna znana w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, jej podstawą są ugotowane buraki.

ZrazyW
Zrazy

Zrazy – potrawa z kawałków mięsa lub mięsa mielonego, podsmażanego i duszonego z dodatkiem warzyw i przypraw. Tradycyjne danie kuchni staropolskiej, zwłaszcza szlacheckiej i myśliwskiej, obecne w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej.

Zupa szczawiowaW
Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa, szczawiówka – zielona, lekko kwaskowata zupa, której podstawowym składnikiem jest szczaw, nadający jej charakterystycznego smaku. Ze względu na tę jarzynę, która nie nadaje się do przechowywania, zupa szczawiowa jest letnią potrawą sezonową. Dostępne są także koncentraty szczawiu na zupę. Zupa ta, kojarzona z "wiejskim" i "letnim" smakiem, jest m.in. elementem tradycyjnej kuchni polskiej. Jej warianty występują również wśród potraw krajów Europy Wschodniej i w kuchni żydowskiej.