Andruty kaliskie – lekko słodkie, cienkie wafle wypiekane od początku XIX wieku w Kaliszu i Kaliskiem; produkt tradycyjny, produkt regionalny.
Baleron – wędlina (wędzonka) wyrabiana z peklowanej i wędzonej karkówki wieprzowej. Jest obok szynki najwyżej cenioną polską wędliną.

Biała kiełbasa – w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze, z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. W kuchni niemieckiej Weißwurst jest to kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym.

Bryndza podhalańska – miękki ser podpuszczkowy z mleka owczego; tradycyjny wyrób spożywczy wyrabiany na Podhalu. Ma intensywny, słony smak, biały kolor i zazwyczaj konsystencją przypomina pastę.
Bundz, bunc – ser z mleka owczego, produkowany głównie na Podhalu.

Cebularz – wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek, o średnicy od 15 do 20 centymetrów, pokryty pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem (15%–20%), charakterystyczny dla Lubelszczyzny.

Chleb prądnicki – wytwarzany w Krakowie tradycyjny chleb żytni. Produkowany jest w formie dużych bochenków. Jest produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej.

Ciulim – potrawa kuchni polskiej inspirowana kuchnią żydowską, przyrządzana z okazji świąt na bazie ziemniaków, mięsa i przypraw, będąca odpowiednikiem żydowskiego czulentu.

Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna – polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika, rzadziej prosięcia.

Dzięgielówka, litworówka – nalewka na bazie korzenia i/lub łodygi dzięgla litwora, dawniej popularna m.in. na Podhalu i Litwie. Przypisywano jej walory lecznicze, tj. korzystne działanie na układ trawienny.

Fiut – gęsty, słodki sok (syrop) otrzymywany z buraków cukrowych, którego głównym składnikiem jest sacharoza. Tradycyjny produkt charakterystyczny dla Kujaw.

Gołka – tradycyjna nazwa wędzonego sera krowiego, produkowanego w sposób zbliżony do oscypka.

Grzyby marynowane z szyszką – jeden ze sposobów marynowania grzybów, tradycyjne danie (przystawka) charakterystyczne dla Pomorza Zachodniego.
Hekele – śląska potrawa sporządzana na zimno z wymoczonego i pokrojonego śledzia oraz ugotowanego jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem pieprzu i musztardy. Najczęściej podawana z pieczywem.

Jabłko łąckie – odmiana handlowa jabłka, zbieranego z jabłoni rosnących na terenie Kotlinie Łąckiej w Polsce. Posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. Na Listę produktów tradycyjnych wpisane zostało 10 października 2005.

Jagnięcina podhalańska – polska odmiana mięsa jagnięcego. Od 11 października 2012 wpisana jest do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Jeziorowy ogórek kiszony – regionalny produkt spożywczy, charakterystyczny dla gminy Kalisz Pomorski. 7 maja 2008 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.

Karminadle – potrawa kuchni śląskiej, rodzaj kotletów mielonych. Są to smażone na głębokim tłuszczu kulki z mielonego mięsa, tradycyjnie wieprzowego. Gotowe karminadle mają lekko spłaszczony, kulisty kształt i średnicę ok. 5–7 cm. W smaku są słone i lekko pikantne. 17 stycznia 2008 tak zdefiniowane karminadle zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim”.
Kartacz, także cepelin – potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce; rodzaj dużej, nadziewanej pyzy ziemniaczanej. Ma kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły i długość od 10 do 12 cm (kartacz) albo od 8 do 10 cm. Ciasto na kartacze powstaje z masy ziemniaczanej – połączenia surowych tartych i gotowanych ziemniaków – lub mączno-ziemniaczanej. Nadziewa się je przyprawionym mięsem mielonym. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby, kapusta, kapusta kiszona lub twaróg. Cepeliny podaje się na gorąco, zwykle okraszone skwarkami z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą.

Kiszka szwedzka – kiełbasa ziemniaczana, tradycyjne danie charakterystyczne dla okolic Wałcza.

Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana – jelito wieprzowe wypełnione ziemniakami z mięsem wieprzowym, boczkiem lub słoniną.
Kluchy połom bite – produkt tradycyjny i regionalny z ziemniaków połączonych z mąką i ubitych z pomocą specjalnej pałki, charakterystyczny dla gminy Kroczyce. W innych regionach Polski odmiany potrawy są znane pod różnymi nazwami, tj. prażucha ziemniaczana czy fusier.

Kluski śląskie – rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki, formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku.

Krówka opatowska – cukierek typu krówka, regionalny produkt cukierniczy, charakterystyczny dla województwa świętokrzyskiego. 7 lutego 2011 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.

Krówki – rodzaj polskich słodyczy, cukierki mleczne z miękkim, ciągliwym nadzieniem.

Kruszon – koktajl alkoholowy wytwarzany z białego wina, często z dodatkiem koniaku, cukru i pomarańczy, również z dodatkiem innych owoców, zmrożonej wody sodowej i lodu konsumpcyjnego.

Kugel – typ potraw tradycyjnej kuchni żydowskiej łączących wiele składników w formie zapiekanki, składniki mogą być rozmaite, a jedynym niezmiennym są jajka. Kugle dzieli się na słodkie i pikantne. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub deserem.

Lwówek Książęcy – piwo warzone przez Browar Lwówek 1209. Należy do gatunku jasny mocny lager, zawiera 12,1% ekstraktu i 5,5% alkoholu. Jest niepasteryzowane. Lwówek Książęcy uwarzony został po raz pierwszy 20 maja 2010 jako pierwsze piwo po zmianach własnościowych i trzyletniej przerwie w funkcjonowaniu zakładu.

Makówki (makiełki) – deser, potrawa wigilijna.

Mrowisko – słodkie ciasto charakterystyczne dla kuchni litewskiej, a także kuchni polskiej okolic Sejn, Suwałk i Podlasia, które wyglądem przypomina kopiec lub choinkę. Preferowana nazwa na Sejneńszczyźnie to mrowisko, ponieważ ciasto posypane jest makiem i rodzynkami, przypominającymi mrówki.

Noteckie – marka piwa dolnej fermentacji warzonego przez Browar Czarnków. Piwo warzone jest w trzech odmianach:Noteckie Jasne Pełne – jasny lager o zawartości ekstraktu 12,1% i 5,6% alkoholu Noteckie Niepasteryzowane – jasny lager o zawartości ekstraktu 12,1% i 5,6% alkoholu Eire Noteckie – ciemny lager o zawartości ekstraktu 14,1% i 5,6% alkoholu

Obwarzanek – wytrawne pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów, posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami.

Obwarzanki odpustowe – wypiek w kształcie niewielkich pierścionków, najczęściej posmarowanych białkiem jaja i posypanych solą lub makiem. Powstaje z lekko słodkawego ciasta z jaj, mąki pszennej, cukru i wody, bez dodatku drożdży. Najpierw się je obgotowuje we wrzącej wodzie (obwarza), a potem piecze. Nawleczone na papierowy sznurek sprzedawane są przez ulicznych sprzedawców w czasie odpustów parafialnych.
Ogórek kołobrzeski – regionalny produkt warzywny, charakterystyczny dla gminy Gościno pod Kołobrzegiem. 24 maja 2006 wpisany na polską Listę produktów tradycyjnych.

Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno – polski olej rzepakowy tłoczony na zimno charakterystyczny dla Płaskowyżu Głubczyckiego. 14 kwietnia 2011 został wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Paprykarz szczeciński – sprzedawane w puszkach konserwowych zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem różnych przypraw i soli.
Pasztecik szczeciński – rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi, danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną. Ciasto z zewnątrz jest kruche, jednak w środku ma delikatną i miękką konsystencję. Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem.

Pierekaczewnik – potrawa w formie zapiekanego ciasta z nadzieniem, znana w kuchni tatarskiej, białoruskiej, tureckiej i litewskiej, m.in. wśród mniejszości tatarskiej zamieszkującej Podlasie.

Pierniki szczecińskie – regionalny produkt ciastkarski, charakterystyczny dla Szczecina.

Pieróg biłgorajski, piróg biłgorajski, krupniak – polskie, tradycyjne danie regionalne, popularne na Biłgorajszczyźnie, dawniej przyrządzane głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości.

Powidła – przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek. Tradycyjnie na powidła używa się węgierek prażonych w kotłach przez wiele dni aż do uzyskania koloru od bordowego do brązowego. Prażenie powoduje odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania. Obecnie częściej produkuje się je z pulp owocowych, gdzie także poprzez obróbkę termiczną zagęszcza się produkt.

Ruchanki – płaskie, owalne racuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego, smażone na gorącym tłuszczu.

Sałatka ziemniaczana – potrawa kuchni niemieckich oraz kuchni pozostających pod wpływami niemieckimi. Sałatka przygotowywana jest przede wszystkim z ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz z posiekanej cebuli. Doprawiana jest olejem i octem lub majonezem, oraz solą i pieprzem. Sałatka ziemniaczana [w wersji podstawowej] zaliczana jest do potraw postnych.

Śliwowica łącka – rodzaj śliwowicy produkowanej i rozprowadzanej poza legalnym rynkiem, mocny napój alkoholowy wytwarzany w sposób tradycyjny ze śliwek, przede wszystkim z odmiany Węgierka Zwykła. Ma charakterystyczny żółtawy kolor oraz zapach śliwek. Napój ten jest produkowany w gminie Łącko, znajdującej się na pograniczu Beskidu Sądeckiego, Wyspowego i Gorców.

Suska sechlońska – odmiana handlowa suszonych owoców śliwy domowej, produkowanych metodami tradycyjnymi wyłącznie na terenie gmin: Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Łososina Dolna, Gródek nad Dunajcem, Lipnica Murowana i Laskowa. Produkt posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej.

Puławska – polska rasa świni domowej.

Tatarczówka skoczowska – wódka regionalna ze Śląska Cieszyńskiego, a w szczególności z rejonu Skoczowa, produkowana na bazie kłącza tataraku, o charakterystycznym gorzkim, korzennym posmaku. Wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. Seryjnie w niedużych ilościach wytwarzana również w Jasienicy jako trunek o zawartości alkoholu wynoszącej 50%.

Złotnicka biała – polska rasa świni domowej.

Złotnicka pstra – polska rasa świni domowej.

Wodzionka, wodzianka albo brotzupa – regionalna potrawa śląska. Dawniej stanowiła jedno z podstawowych dań śląskiej kuchni. Wodzionka występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek.
Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego.

Zsiadłe mleko – produkt mleczny powstały ze świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia.