Andruty kaliskieW
Andruty kaliskie

Andruty kaliskie – lekko słodkie, cienkie wafle wypiekane od początku XIX wieku w Kaliszu i Kaliskiem; produkt tradycyjny, produkt regionalny.

BaleronW
Baleron

Baleron – wędlina (wędzonka) wyrabiana z peklowanej i wędzonej karkówki wieprzowej. Jest obok szynki najwyżej cenioną polską wędliną.

Biała kiełbasaW
Biała kiełbasa

Biała kiełbasa – w kuchni polskiej kiełbasa surowa lub parzona, nietrwała, średnio rozdrobniona, o specyficznym jasnym kolorze, z mięsa wieprzowego, czasem z dodatkiem mięsa wołowego, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. W kuchni niemieckiej Weißwurst jest to kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym.

Bryndza podhalańskaW
Bryndza podhalańska

Bryndza podhalańska – miękki ser podpuszczkowy z mleka owczego; tradycyjny wyrób spożywczy wyrabiany na Podhalu. Ma intensywny, słony smak, biały kolor i zazwyczaj konsystencją przypomina pastę.

BundzW
Bundz

Bundz, bunc – ser z mleka owczego, produkowany głównie na Podhalu.

CebularzW
Cebularz

Cebularz – wywodzący się z kuchni żydowskiej pszenny placek, o średnicy od 15 do 20 centymetrów, pokryty pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem (15%–20%), charakterystyczny dla Lubelszczyzny.

Chleb prądnickiW
Chleb prądnicki

Chleb prądnicki – wytwarzany w Krakowie tradycyjny chleb żytni. Produkowany jest w formie dużych bochenków. Jest produktem o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej.

CiulimW
Ciulim

Ciulim – potrawa kuchni polskiej inspirowana kuchnią żydowską, przyrządzana z okazji świąt na bazie ziemniaków, mięsa i przypraw, będąca odpowiednikiem żydowskiego czulentu.

CzerninaW
Czernina

Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna – polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika, rzadziej prosięcia.

DzięgielówkaW
Dzięgielówka

Dzięgielówka, litworówka – nalewka na bazie korzenia i/lub łodygi dzięgla litwora, dawniej popularna m.in. na Podhalu i Litwie. Przypisywano jej walory lecznicze, tj. korzystne działanie na układ trawienny.

Fiut (syrop)W
Fiut (syrop)

Fiut – gęsty, słodki sok (syrop) otrzymywany z buraków cukrowych, którego głównym składnikiem jest sacharoza. Tradycyjny produkt charakterystyczny dla Kujaw.

GołkaW
Gołka

Gołka – tradycyjna nazwa wędzonego sera krowiego, produkowanego w sposób zbliżony do oscypka.

Grzyby marynowane z szyszkąW
Grzyby marynowane z szyszką

Grzyby marynowane z szyszką – jeden ze sposobów marynowania grzybów, tradycyjne danie (przystawka) charakterystyczne dla Pomorza Zachodniego.

HekeleW
Hekele

Hekele – śląska potrawa sporządzana na zimno z wymoczonego i pokrojonego śledzia oraz ugotowanego jajka, ogórka kiszonego, cebuli, z dodatkiem pieprzu i musztardy. Najczęściej podawana z pieczywem.

Jabłko łąckieW
Jabłko łąckie

Jabłko łąckie – odmiana handlowa jabłka, zbieranego z jabłoni rosnących na terenie Kotlinie Łąckiej w Polsce. Posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. Na Listę produktów tradycyjnych wpisane zostało 10 października 2005.

Jagnięcina podhalańskaW
Jagnięcina podhalańska

Jagnięcina podhalańska – polska odmiana mięsa jagnięcego. Od 11 października 2012 wpisana jest do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Jeziorowy ogórek kiszonyW
Jeziorowy ogórek kiszony

Jeziorowy ogórek kiszony – regionalny produkt spożywczy, charakterystyczny dla gminy Kalisz Pomorski. 7 maja 2008 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.

KarminadleW
Karminadle

Karminadle – potrawa kuchni śląskiej, rodzaj kotletów mielonych. Są to smażone na głębokim tłuszczu kulki z mielonego mięsa, tradycyjnie wieprzowego. Gotowe karminadle mają lekko spłaszczony, kulisty kształt i średnicę ok. 5–7 cm. W smaku są słone i lekko pikantne. 17 stycznia 2008 tak zdefiniowane karminadle zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim”.

Kartacz (potrawa)W
Kartacz (potrawa)

Kartacz, także cepelin – potrawa regionalna, popularna w północno-wschodniej Polsce; rodzaj dużej, nadziewanej pyzy ziemniaczanej. Ma kształt owalny, w przekroju poprzecznym okrągły i długość od 10 do 12 cm (kartacz) albo od 8 do 10 cm. Ciasto na kartacze powstaje z masy ziemniaczanej – połączenia surowych tartych i gotowanych ziemniaków – lub mączno-ziemniaczanej. Nadziewa się je przyprawionym mięsem mielonym. Zamiast mięsa spotyka się również inne wypełnienia, takie jak np. grzyby, kapusta, kapusta kiszona lub twaróg. Cepeliny podaje się na gorąco, zwykle okraszone skwarkami z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą.

Kiszka szwedzkaW
Kiszka szwedzka

Kiszka szwedzka – kiełbasa ziemniaczana, tradycyjne danie charakterystyczne dla okolic Wałcza.

Kiszka ziemniaczanaW
Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana – jelito wieprzowe wypełnione ziemniakami z mięsem wieprzowym, boczkiem lub słoniną.

Kluchy połom biteW
Kluchy połom bite

Kluchy połom bite – produkt tradycyjny i regionalny z ziemniaków połączonych z mąką i ubitych z pomocą specjalnej pałki, charakterystyczny dla gminy Kroczyce. W innych regionach Polski odmiany potrawy są znane pod różnymi nazwami, tj. prażucha ziemniaczana czy fusier.

Kluski śląskieW
Kluski śląskie

Kluski śląskie – rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki, formowane w mocno spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku.

Krówka opatowskaW
Krówka opatowska

Krówka opatowska – cukierek typu krówka, regionalny produkt cukierniczy, charakterystyczny dla województwa świętokrzyskiego. 7 lutego 2011 wpisany na polską listę produktów tradycyjnych.

KrówkiW
Krówki

Krówki – rodzaj polskich słodyczy, cukierki mleczne z miękkim, ciągliwym nadzieniem.

KruszonW
Kruszon

Kruszon – koktajl alkoholowy wytwarzany z białego wina, często z dodatkiem koniaku, cukru i pomarańczy, również z dodatkiem innych owoców, zmrożonej wody sodowej i lodu konsumpcyjnego.

KugelW
Kugel

Kugel – typ potraw tradycyjnej kuchni żydowskiej łączących wiele składników w formie zapiekanki, składniki mogą być rozmaite, a jedynym niezmiennym są jajka. Kugle dzieli się na słodkie i pikantne. Mogą być dodatkiem do dania głównego lub deserem.

Lwówek KsiążęcyW
Lwówek Książęcy

Lwówek Książęcy – piwo warzone przez Browar Lwówek 1209. Należy do gatunku jasny mocny lager, zawiera 12,1% ekstraktu i 5,5% alkoholu. Jest niepasteryzowane. Lwówek Książęcy uwarzony został po raz pierwszy 20 maja 2010 jako pierwsze piwo po zmianach własnościowych i trzyletniej przerwie w funkcjonowaniu zakładu.

MakówkiW
Makówki

Makówki (makiełki) – deser, potrawa wigilijna.

Mrowisko (ciasto)W
Mrowisko (ciasto)

Mrowisko – słodkie ciasto charakterystyczne dla kuchni litewskiej, a także kuchni polskiej okolic Sejn, Suwałk i Podlasia, które wyglądem przypomina kopiec lub choinkę. Preferowana nazwa na Sejneńszczyźnie to mrowisko, ponieważ ciasto posypane jest makiem i rodzynkami, przypominającymi mrówki.

NoteckieW
Noteckie

Noteckie – marka piwa dolnej fermentacji warzonego przez Browar Czarnków. Piwo warzone jest w trzech odmianach:Noteckie Jasne Pełne – jasny lager o zawartości ekstraktu 12,1% i 5,6% alkoholu Noteckie Niepasteryzowane – jasny lager o zawartości ekstraktu 12,1% i 5,6% alkoholu Eire Noteckie – ciemny lager o zawartości ekstraktu 14,1% i 5,6% alkoholu

ObwarzanekW
Obwarzanek

Obwarzanek – wytrawne pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów, posypane makiem, solą, sezamem lub innymi posypkami.

Obwarzanki odpustoweW
Obwarzanki odpustowe

Obwarzanki odpustowe – wypiek w kształcie niewielkich pierścionków, najczęściej posmarowanych białkiem jaja i posypanych solą lub makiem. Powstaje z lekko słodkawego ciasta z jaj, mąki pszennej, cukru i wody, bez dodatku drożdży. Najpierw się je obgotowuje we wrzącej wodzie (obwarza), a potem piecze. Nawleczone na papierowy sznurek sprzedawane są przez ulicznych sprzedawców w czasie odpustów parafialnych.

Ogórek kołobrzeskiW
Ogórek kołobrzeski

Ogórek kołobrzeski – regionalny produkt warzywny, charakterystyczny dla gminy Gościno pod Kołobrzegiem. 24 maja 2006 wpisany na polską Listę produktów tradycyjnych.

Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimnoW
Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno

Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno – polski olej rzepakowy tłoczony na zimno charakterystyczny dla Płaskowyżu Głubczyckiego. 14 kwietnia 2011 został wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Paprykarz szczecińskiW
Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński – sprzedawane w puszkach konserwowych zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem różnych przypraw i soli.

Pasztecik szczecińskiW
Pasztecik szczeciński

Pasztecik szczeciński – rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi, danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną. Ciasto z zewnątrz jest kruche, jednak w środku ma delikatną i miękką konsystencję. Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem.

PierekaczewnikW
Pierekaczewnik

Pierekaczewnik – potrawa w formie zapiekanego ciasta z nadzieniem, znana w kuchni tatarskiej, białoruskiej, tureckiej i litewskiej, m.in. wśród mniejszości tatarskiej zamieszkującej Podlasie.

Pierniki szczecińskieW
Pierniki szczecińskie

Pierniki szczecińskie – regionalny produkt ciastkarski, charakterystyczny dla Szczecina.

Pieróg biłgorajskiW
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski, piróg biłgorajski, krupniak – polskie, tradycyjne danie regionalne, popularne na Biłgorajszczyźnie, dawniej przyrządzane głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości.

PowidłaW
Powidła

Powidła – przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek. Tradycyjnie na powidła używa się węgierek prażonych w kotłach przez wiele dni aż do uzyskania koloru od bordowego do brązowego. Prażenie powoduje odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania. Obecnie częściej produkuje się je z pulp owocowych, gdzie także poprzez obróbkę termiczną zagęszcza się produkt.

RuchankiW
Ruchanki

Ruchanki – płaskie, owalne racuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego, smażone na gorącym tłuszczu.

Sałatka ziemniaczanaW
Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana – potrawa kuchni niemieckich oraz kuchni pozostających pod wpływami niemieckimi. Sałatka przygotowywana jest przede wszystkim z ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz z posiekanej cebuli. Doprawiana jest olejem i octem lub majonezem, oraz solą i pieprzem. Sałatka ziemniaczana [w wersji podstawowej] zaliczana jest do potraw postnych.

Śliwowica łąckaW
Śliwowica łącka

Śliwowica łącka – rodzaj śliwowicy produkowanej i rozprowadzanej poza legalnym rynkiem, mocny napój alkoholowy wytwarzany w sposób tradycyjny ze śliwek, przede wszystkim z odmiany Węgierka Zwykła. Ma charakterystyczny żółtawy kolor oraz zapach śliwek. Napój ten jest produkowany w gminie Łącko, znajdującej się na pograniczu Beskidu Sądeckiego, Wyspowego i Gorców.

Suska sechlońskaW
Suska sechlońska

Suska sechlońska – odmiana handlowa suszonych owoców śliwy domowej, produkowanych metodami tradycyjnymi wyłącznie na terenie gmin: Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Łososina Dolna, Gródek nad Dunajcem, Lipnica Murowana i Laskowa. Produkt posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej.

Puławska (rasa świń)W
Puławska (rasa świń)

Puławska – polska rasa świni domowej.

Tatarczówka skoczowskaW
Tatarczówka skoczowska

Tatarczówka skoczowska – wódka regionalna ze Śląska Cieszyńskiego, a w szczególności z rejonu Skoczowa, produkowana na bazie kłącza tataraku, o charakterystycznym gorzkim, korzennym posmaku. Wpisana na listę produktów tradycyjnych MRiRW. Seryjnie w niedużych ilościach wytwarzana również w Jasienicy jako trunek o zawartości alkoholu wynoszącej 50%.

Złotnicka białaW
Złotnicka biała

Złotnicka biała – polska rasa świni domowej.

Złotnicka pstraW
Złotnicka pstra

Złotnicka pstra – polska rasa świni domowej.

WodzionkaW
Wodzionka

Wodzionka, wodzianka albo brotzupa – regionalna potrawa śląska. Dawniej stanowiła jedno z podstawowych dań śląskiej kuchni. Wodzionka występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek.

ZalewajkaW
Zalewajka

Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego.

Zsiadłe mlekoW
Zsiadłe mleko

Zsiadłe mleko – produkt mleczny powstały ze świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia.