AlizarynaW
Alizaryna

Alizaryna (czerwień alizarynowa), C14H8O4 – organiczny związek chemiczny z grupy chinonów, pochodna antrachinonu. Czerwony barwnik znany już w starożytności.

Alkohol salicylowyW
Alkohol salicylowy

Alkohol salicylowy, saligenina – organiczny związek chemiczny będący zarówno alkoholem, jak i fenolem.

HydrochinonW
Hydrochinon

Hydrochinon – organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, zawierający dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia benzenu. Tradycyjna nazwa tego związku wynika z faktu, że hydrochinon jest najczęściej produkowany poprzez redukcję chinonu.

Indolo-3-karbinolW
Indolo-3-karbinol

Indolo-3-karbinol, I3C – heterocykliczny związek organiczny, pochodna indolu, aglikon glukozynolanu glukobrassycyny, obecnej w roślinach kapustowatych. Indolo-3-karbinol wykazuje aktywność biologiczną. W środowisku kwaśnym dimeryzuje dając 3,3'-diindolometan (DIM).

KemferolW
Kemferol

Kemferol – organiczny związek chemiczny pochodzenia naturalnego, należący do flawonoidów. Ze względu na obecność przy węglu C3 grupy hydroksylowej zaliczany jest do pochodnych flawonolu. W cząsteczce kemferolu występują jeszcze trzy takie grupy – w pozycjach 5, 7 i 4′. Szeroko rozpowszechniony w świecie roślinnym, obecny w liściach herbaty, kwiatach tarniny, kwiatach ostróżeczki polnej. Często występuje jako aglikon glikozydów. Wykazuje działanie spazmolityczne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwgrzybicze. Wpływa także na kiełkowanie ziarn pyłku i wzrost łagiewek pyłkowych w kukurydzy i petunii.

MalwidynaW
Malwidyna

Malwidyna (Mv) – organiczny związek chemiczny z grupy antocyjanidynów; występuje naturalnie jako barwnik roślinny. Glikozydy malwidyny są bardzo rozpowszechnione w naturze. Jest, między innymi, odpowiedzialna za czerwony kolor wina, a jej źródłem jest winorośl właściwa. Malwidyna i jej glikozydy odpowiedzialne są także za barwę, od czerwonej do niebieskiej, wielu owoców i kwiatów, m.in. winogron, żurawiny, borówek i pierwiosnków. Stosowana jest jako fioletowy barwnik do żywności o numerze E163c. W roztworach wodnych glikozydy malwidyny przy wartościach pH poniżej 4 przybierają czerwone zabarwienie, między 4 a 5 – jasnogranatowo-fioletowe, przy 6 do 7 – fioletowe, pomiędzy 7 a 8 – granatowe, a powyżej 8 mają kolor żółty.

MirycetynaW
Mirycetyna

Mirycetyna – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoli, będących flawonoidami, które występuje naturalnie wielu w owocach, winogronach, warzywach, ziołach i innych roślinach. Orzech włoski należy do jednego z bogatszych źródeł tego flawonoidu. Jest jednym ze związków fenolowych obecnych w czerwonym winie.

NaringeninaW
Naringenina

Naringenina – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, występujący w soku z grejpfruta. Naringenina występuje także w dojrzałych nasionach brzoskwini. Naringenina jest aglikonem naringiny.