
Kuchnia węgierska – jedna z kuchni środkowoeuropejskich, wyróżniająca się spośród nich nietypowymi cechami. Tradycyjnie bazuje na mięsie, warzywach sezonowych, owocach i świeżym chlebie. Charakterystyczne jest szerokie użycie jako przyprawy sproszkowanej czerwonej papryki, współcześnie głównie słodkiej.

Bogracz – w kuchni węgierskiej rodzaj kociołka służącego do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Mianem tym często określa się też gotowaną w nim zupę gulaszową.

Galuszki – popularna węgierska potrawa o kształcie klusek. Potrawę tę przyrządza się z mąki pszennej, wody oraz jajek. Kluski te wygniata się przez odpowiedni cedzak na wrzącą wodę. Niekiedy kluski są odgrzewane w gorącym tłuszczu. Galuszki spożywane są jako główne danie wraz ze skwarkami bądź stanowią dodatek do paprykarzu.

Gulasz – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.

Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna.

Kiełbasa czabajska, czabajka – to powstająca z określonych surowców, mocno przyprawiona papryką kiełbasa, a jako produkt regionalny może być produkowana tylko w okolicach miast Békéscsaba i Gyula na Węgrzech. Do jej wyrobu w żadnym wypadku nie należy używać pieprzu. Kiełbasa czabajska jest znanym w świecie hungarikum, chronionym w Unii Europejskiej oznaczeniem geograficznym, typowym wyrobem chałupniczym, pochodzącym z Békéscsaby i jej okolic. Jest znana zarówno na Węgrzech, jak i za granicą, co pozwala przyciągnąć wielu gości na corocznie organizowany, poświęcony jej Csabai kolbászfesztivál.

Knedle tyrolskie, oryg. nazwa Tiroler Knödel, również bułczane knedle – wspólny przysmak dla kuchni austriacko-bawarskiej i frankońskiej.

Kurtoszkołacz – tradycyjne węgierskie ciasto. Piecze się je nad żarzącym ogniem. W Polsce najczęściej spotykane są w food truckach, przyrządzane w specjalnym opiekaczu. Kurtoszkołacz należy do rodziny ciast takich jak: sękacz, baumkuchen, prügeltorte, spettekaka, trdelník czy baumstriezel.

Langosz – specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej.

Leczo – węgierska potrawa znana także w Polsce, Czechach, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Austrii i Izraelu, rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku.

Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru i bakalii. Wypiek taki najczęściej przybiera formę:placka (makownik) lub tarty, gdzie gruba warstwa masa makowej wyłożona jest na cienką warstwę ciasta podłużnego, zwijanego spiralnie ciasta w kształcie wałka – z ciasta drożdżowego, krucho-drożdżowego, rzadziej półkruchego strudla – z ciasta strudlowego, kruchego lub półkruchego

Mamałyga – narodowa rumuńska potrawa, z mąki albo kaszy kukurydzianej popularna w krajach południowo-wschodniej Europy, znana m.in. w kuchni węgierskiej, Sasów siedmiogrodzkich, bułgarskiej i ukraińskiej. W Polsce, jako potrawa kuchni galicyjskiej popularnej we Lwowie, do dziś lubiana jest wśród rodzin pochodzących z Małopolski Wschodniej.

Naleśniki Gundel – forma słodkich naleśników, charakterystyczne danie kuchni węgierskiej, będące kreacją Karola Gundela, właściciela budapeszteńskiej restauracji Gundel.
Naleśniki à la Hortobágy – jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Naleśniki nadziewane gulaszowym mięsem cielęcym, zawinięte w tzw. „kopertę” i polane sosem śmietanowo-pomidorowym.

Paprykarz – tradycyjna potrawa węgierska z mięsa i papryki, niekiedy z dodatkiem śmietany, podobna do gulaszu i często z nim mylona.

Salami – pochodząca pierwotnie z Włoch, trwała, sucha, długodojrzewająca kiełbasa z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw. Wbrew obiegowej opinii, z udziałem mięsa osła wytwarza się tylko jeden, specyficzny rodzaj salami – salame di asino, a typowo stosuje się wieprzowinę. Zaliczana do najtrwalszych, a także najdroższych wędlin. Charakteryzuje się białym nalotem pleśni oraz smakiem i zapachem kardamonu. Oryginalne salami produkowane jest w Bolonii, Mediolanie i na Węgrzech.

Szegedi téliszalámi czyli Zimowe salami segedyńskie to rodzaj wędzonego salami produkowanego z mięsa wieprzowego i słoniny.

Tort Dobosa – odmiana tortu wymyślona przez budapesztańskiego cukiernika Józefa Dobosa.
Trdelník – tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji, z miasta Skalica. Jest wykonane z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grillowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem.
Unicum – węgierski likier ziołowy o smaku korzennym, gorzkim i barwy ciemnobrązowej. Zawiera 40% alkoholu.

Zupa gulaszowa – jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka oraz cebula.