AndegaweniaW
Andegawenia

Andegawenia – kraina historyczna w zachodniej Francji, w dorzeczu dolnej Loary.

Bandol (AOC)W
Bandol (AOC)

Bandol jest nazwą francuskiego wina i jednocześnie obszaru winiarskiego, w którym jest produkowane, w okolicy miasta Bandol, w departamencie Var w Prowansji.

Bergerac (region winiarski)W
Bergerac (region winiarski)

Bergerac – wino i region winiarski w okolicach miasta Bergerac w południowo-zachodniej Francji, w departamencie Dordogne. Stanowi naturalne przedłużenie Bordeaux w górę rzeki Dordogne, ale zaliczany już jest do winnic Południowego Zachodu (Sud-Ouest). Znajduje to odzwierciedlenie w doborze odmian winorośli i charakterze win. Rocznie produkuje się ok. 360 000 hl win czerwonych, 23 000 hl różowych i 250 000 hl białych. Ważną rolę odgrywają słodkie wina z opóźnionych zbiorów.

Bordeaux (region winiarski)W
Bordeaux (region winiarski)

Region winiarski Bordeaux – największy zwarty obszar produkcji wina jakościowego na świecie. Na jego terenie istnieje ok. 8000 posiadłości winiarskich, zwanych château, które wytwarzają światowej sławy wina. Złożony system subregionalnych i gminnych apelacji oraz klasyfikacja ustanawia między nimi jakościową hierarchię. Pojęcie pojedynczej winnicy nie odgrywa większej roli, istotne jest château, do której ta należy.

Burgundia (region winiarski)W
Burgundia (region winiarski)

Burgundia – jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich świata. Winnice ciągną się wąskim pasem od Dijon na północy po Lyon na południu, obejmując obszar około 45 000 hektarów. Rejon ten, w odróżnieniu od innych rejonów winiarskich we Francji, nie posiada wspólnej dla całego rejonu apelacji ogólnej.

CantenacW
Cantenac

Cantenac – miejscowość i dawna gmina we Francji, w regionie Nowa Akwitania, w departamencie Żyronda. W 2013 roku populacja gminy wynosiła 1377 mieszkańców.

ChablisW
Chablis

Chablis – miejscowość i gmina we Francji, w regionie Burgundia-Franche-Comté, w departamencie Yonne.

Corbières (region winiarski)W
Corbières (region winiarski)

AOC Corbières jest oficjalnie klasyfikowanym regionem winiarskim w Langwedocji we Francji. Jego obszar w większości pokrywa się z górzystym regionem o tej samej nazwie, rozciągającymi się w departamentach Aude i Pireneje Wschodnie. Oznaczenie pochodzenia Corbières uzyskało 24 grudnia 1985 status appellation d’origine contrôlée i obejmuje ok. 14 tys. ha upraw. W Corbières zdecydowanie przeważają czerwone wina. Część obszaru pokrywa się z apelacjami Fitou i Corbières-Boutenac.

Côte ChalonnaiseW
Côte Chalonnaise

Côte Chalonnaise - francuski region winiarski położony w Burgundii. Region leży na południe od innego rejonu winiarskiego, Côte d'Or. Côte Chalonnaise leży w dolinie rzeki Saony, a największym miastem położonym w regionie jest Chalon-sur-Saône.

Côte de NuitsW
Côte de Nuits

Côte de Nuits – francuski region winiarski należący do dużego regionu winiarskiego Côte-d’Or. Plantacje winogron wchodzące w skład Côte de Nuits rozciągają się od miasta Dijon aż po peryferie miejscowości Nuits-Saint-Georges.

Côtes du Rhône-VillagesW
Côtes du Rhône-Villages

Côtes du Rhône-Villages – region winiarski we Francji, w dolinie Rodanu.

Fitou (region winiarski)W
Fitou (region winiarski)

Fitou – oficjalnie klasyfikowany region winiarski w Langwedocji we Francji. Obejmuje dwa oddzielne obszary wchodzące również w skład apelacji Corbières. Fitou było pierwszym regionem winiarskim w Langwedocji wyróżnionym własną apelacją.

Gaillac (region winiarski)W
Gaillac (region winiarski)

Region winiarski Gaillac wziął swoją nazwę od miasta Gaillac i leży w południowo-zachodniej Francji, w departamencie Tarn, około 50 km od Tuluzy. Obszar apelacji obejmuje ok. 4200 ha, a roczna produkcja win objętych apelacją sięga 20 mln butelek. Trzy czwarte produkcji stanowią wina czerwone. 17% winnic (2011) jest skategoryzowanych jako ekologiczne.

Gigondas (region winiarski)W
Gigondas (region winiarski)

Gigondas jest regionem winiarskim ograniczonym do gminy o tej samej nazwie w departamencie Vaucluse, w południowej dolinie Rodanu. 6 stycznia 1971 gmina wydzieliła się z AOC Côtes du Rhône-Villages i uzyskała status samodzielnej apelacji AOC. W Gigondas produkuje się niemal wyłącznie wino czerwone, udział wina różowego stanowi ledwie 2%. Obszar uprawy rozciąga się u stóp skalistego pasma Dentelles de Montmirail, na około 1300 ha.

Langwedocja-Roussillon (region winiarski)W
Langwedocja-Roussillon (region winiarski)

Region winiarski Langwedocja-Roussillon leży w południowej Francji. Choć „Langwedocja” może dotyczyć historycznego regionu we Francji i północnej Katalonii, to od XX wieku, szczególnie w kontekście wina pod tą nazwą kryje się północna część dawnego francuskiego regionu administracyjnego Langwedocja-Roussillon, który od 1 stycznia 2016 został wcielony w region Oksytanii, rozciągającego się wzdłuż śródziemnomorskiego wybrzeża Francji od granicy z Hiszpanią aż po Prowansję. Winorośl jest uprawiana w regionie na blisko 300 000 hektarach, co daje Langwedocji-Roussillon palmę pierwszeństwa wśród wszystkich regionów winiarskich świata. Miejscowa produkcja wina stanowi jedną trzecią całej produkcji krajowej i przekraczała w 2001 roku całkowitą produkcję w Stanach Zjednoczonych.

MâconnaisW
Mâconnais

Mâconnais − francuski region winiarski położony w Burgundii, leżący na południe od rzeki Saony. Region wziął swoją nazwę od miasta Mâcon.

Margaux (region winiarski)W
Margaux (region winiarski)

Margaux – region winiarski położony w okolicy Margaux, część regionu Médoc w regionie bordoskim oraz wino o tej samej nazwie. Wśród winnic Médoc apelacja Margaux jest położona najbardziej na południe, a wina w niej produkowane są uważane za najbardziej kobiece.

MédocW
Médoc

Médoc – historyczny region Francji – część regionu winiarskiego Bordeaux, który jest znany głównie z produkcji wysokiej jakości win.

Pessac-LéognanW
Pessac-Léognan

Pessac-Léognan – francuska apelacja winiarska znajdująca się w południowej części regionu Bordeaux. Obszar ten obejmuje miejscowości: Cadaujac, Canéjan, Gradignan, Léognan, Martillac, Mérignac, Pessac, Saint-Médard-d’Eyrans, Talence oraz Villenave-d’Ornon.

RivesaltesW
Rivesaltes

Rivesaltes – miejscowość i gmina we Francji, w regionie Oksytania, w departamencie Pireneje Wschodnie. Przez miejscowość przepływa rzeka Agly.

Saint-ÉmilionW
Saint-Émilion

Saint-Émilion – miasteczko i gmina we Francji, w regionie Nowa Akwitania, w departamencie Żyronda. Miasto znane jest z produkcji win i bogatego krajobrazu, usłanego winnicami i starymi murami. W 1999 miasteczko i jego winiarski krajobraz zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. W mieście znajdują się budowle gotyckie i romańskie pochodzące z czasów od IX w. Nazwa miasteczka pochodzi od imienia mnicha Emiliana (Emillion) przybyłego z Bretanii w VIII w. Osada usytuowana jest na dwóch wapiennych wzgórzach, z których rozciąga się widok na dolinę wypełnioną winnicami. Na jednym ze wzgórz znajduje się Chateau du Roi - budowla z 1224).

SzampaniaW
Szampania

Szampania – historyczna prowincja we Francji, położona w północno-wschodniej części kraju. Wchodzi w skład utworzonego z początkiem 2016 roku regionu administracyjnego o nazwie Grand Est.

Vouvray (AOC)W
Vouvray (AOC)

Vouvray AOC - nazwa francuskiego, białego wina wytwarzanego w okolicy miejscowości Vouvray w dolinie Loary, na wschód od miasta Tours. Wina objęte utworzoną w 1936 r. apelacją produkowane są tam niemal wyłącznie ze szczepu chenin blanc, choć dozwolony jest także szczep arbois. Produkcja wina jest w tym rejonie w dużym stopniu uzależniona od klimatu. Zimniejsze lata sprzyjają produkcji win wytrawnych i musujących, cieplejsze zaś - win słodkich i likierów. Dzięki naturalnej kwasowości chenin blanc wina vouvray mają naturalne predyspozycje do długiego leżakowania.