Restauracja (lokal gastronomiczny)W
Restauracja (lokal gastronomiczny)

Restauracja – lokal gastronomiczny z obsługą kelnerską, w którym konsumpcja odbywa się przy stolikach. Podrzędna restauracja potocznie określana jest jako knajpa.

Auerbachs KellerW
Auerbachs Keller

Auerbachs Keller – restauracja w Lipsku.

Bufet IlkovicsaW
Bufet Ilkovicsa

Bufet Ilkovicsa – nieistniejący bufet zlokalizowany w Budapeszcie przy Teréz körút 62, w pobliżu dworca Nyugati.

Casual diningW
Casual dining

Casual dining – lokal gastronomiczny, który serwuje dania obiadowe w przystępnych cenach, w przyjaznej, rodzinnej atmosferze.

Cheese Board CollectiveW
Cheese Board Collective

Cheese Board Collective – kolektyw znajdujący się w Berkeley w Kalifornii składający się z dwóch przedsiębiorstw, których właścicielami są pracownicy prowadzący działalność: sklepu z serem/wypiekami powszechnie nazywanego The Cheese Board oraz pizzerii zwanej Cheese Board Pizza. Wraz z Peet's Coffee, Cheese Board jest znana z roli, jaką odegrała w zapoczątkowaniu działalności w dzielnicy North Shattuck w Berkeley, popularnej kulinarnej destynacji: Gourmet Ghetto. The Cheese Board skupiła się na serach europejskich, ale również położyła nacisk na sery uprawiane lokalnie, co było nową koncepcją w latach 70. Cheese Board był ściśle związany z restauracją Chez Panisse, pomagając dostarczać składniki na narodziny kuchni kalifornijskiej. Piekarnia sprawiła, że francuska bagietka stała się modna dla konsumentów w Berkeley i przyczyniła się do rewolucji w produkcji chleba rzemieślniczego.

El BulliW
El Bulli

El Bulli – restauracja, uhonorowana 3 gwiazdkami przez Przewodnik Michelin. Znajduje się ona w Roses, na Costa Brava w Hiszpanii, a jej szefem kuchni był Ferran Adria. W restauracji podawana była kuchnia molekularna. Jest to niewielka restauracja z widokiem na zatokę, ale została określona jako "obdarzony największą wyobraźnią twórca haute cuisine na tej planecie". Znane czasopismo "Restaurant" uhonorowało El Bulli tytułem najlepszej restauracji na świecie 5 razy (rekord) w 2002, 2006, 2007, 2008 i 2009 roku.

Frank Pepe Pizzeria NapoletanaW
Frank Pepe Pizzeria Napoletana

Frank Pepe Pizzeria Napoletana – Pepe's Pizzeria – restauracja w New Haven, Connecticut. Pizzeria została założona w 1925 roku, jest jedną z najstarszych i najbardziej znanych pizzerii w Stanach Zjednoczonych.

GundelW
Gundel

Gundel – jedna z najbardziej znanych restauracji Budapesztu znajdująca się w parku Városliget.

Hard Times CafeW
Hard Times Cafe

Hard Times Cafe – kolektywnie zarządzana restauracja w dzielnicy Cedar-Riverside w Minneapolis w stanie Minnesota. Znana jest ze swoich powiązań z subkulturą punk i hippisowską, swojej swobodnej atmosfery i dużego wyboru wegetariańskiego i wegetariańskiego jedzenia. Jest otwarta 22 godziny na dobę, zamykana tylko między 4 a 6 rano.

HootersW
Hooters

Hooters, Inc. – nazwa handlowa dwóch prywatnie zarządzanych sieci amerykańskich restauracji: Hooters of America, Incorporated z siedzibą w Atlancie w stanie Georgia oraz Hooters, Incorporated z siedzibą w Clearwater, na Florydzie. Słowo „Hooters” na dwa znaczenia, jedno z nich odnosi się do logo restauracji, na którym widnieje sowa, znana ze swojego „pohukiwania”. Drugie natomiast jest slangowym określeniem kobiecych piersi w potocznej angielszczyźnie amerykańskiej, wymyślonym przez komika Steve'a Martina w swoim popularnym programie rozrywkowym „Sobotnia noc na żywo”.

Klub književnikaW
Klub književnika

Klub književnika – restauracja w Belgradzie, znajdująca się przy ulicy Francuskiej, w pobliżu Teatru Narodowego.

Little Grill CollectiveW
Little Grill Collective

Little Grill Collective – restauracja spółdzielcza w Harrisonburgu w Stanach Zjednoczonych. Została założona w 2003 w budynku, który od lat 30. XX wieku funkcjonuje jako restauracja.

Mondragon Bookstore & CoffeehouseW
Mondragon Bookstore & Coffeehouse

Mondragon Bookstore & Coffeehouse – księgarnia polityczna i wegańska kawiarnia mieszcząca się w The Old Market Autonomous Zone przy 91 Albert Street w Winnipeg, Manitoba. Nazwa pochodzi od spółdzielni Mondragón Cooperative Corporation i innych organizacji w baskijskim mieście Mondragón, które jest znane z rozległej sieci spółdzielni pracowniczych.

Red Emma's Bookstore CoffeehouseW
Red Emma's Bookstore Coffeehouse

Red Emma's Bookstore Coffeehouse – skrajnie lewicowa księgarnia, restauracja, kawiarnia oraz infoshop znajdujący się w Baltimore w stanie Maryland w Stanach Zjednoczonych i prowadzony przez kolektyw pracowniczy. Nazwany na cześć anarchistki Emmy Goldman, Red Emma's zaczął działać w listopadzie 2004 i sprzedaje kawę z fair trade, wegetariańską i wegańską żywność oraz książki. Przestrzeń ta zapewnia również bezpłatny dostęp komputerowy do społeczności Baltimore, bezprzewodowy internet i pokazy filmów, polityczne zajęcia dydaktyczne i wydarzenia społeczne.

Seward Community CafeW
Seward Community Cafe

Seward Community Cafe – restauracja spółdzielcza prowadzona zbiorowo w dzielnicy Seward w Minneapolis w stanie Minnesota, która wyróżnia się tym, że jest najstarszą restauracją prowadzoną przez pracowników w Stanach Zjednoczonych. Od momentu powstania kawiarnia jest własnością i jest zarządzana przez grupę pracowników-właścicieli liczącą około 10-16 osób, z których wszyscy rozpoczynają pracę za tę samą płacę i mają możliwość zostania współwłaścicielami w ciągu sześciu miesięcy od rozpoczęcia pracy. Zarządzanie jest zorganizowane w sposób niehierarchiczny, a decyzje są podejmowane w drodze konsensusu. Kawiarnia oparta jest w porze śniadania i lunchu.

Sobrino de BotínW
Sobrino de Botín

Sobrino de Botín – według Księgi Rekordów Guinnessa, najstarsza restauracja świata, która została otwarta w 1725 roku