WAntocyjanidyny – grupa organicznych związków chemicznych, bezcukrowych odpowiedników antocyjanów opierającymi się na jonie flawyliowym lub 2-fenylobenzopiranowym, które są jonami oksoniowymi.
WAurantynidyna – organiczny związek chemiczny z antocyjanidynów, będącymi barwnikami roślinnymi. Jest hydroksylową pochodną pelargonidyny. Jest barwnikiem pomarańczowym lub pomarańczowo-brązowym.
WCyjanidyna – organiczny związek chemiczny z grupy antocyjanidynów; występuje naturalnie jako barwnik roślinny, między innymi w czerwonych owocach roślin takich jak głóg, bez, euterpa, jagodach czy kwiacie hibiskusa. Może być znaleziona także w jabłkach, śliwkach, czerwonej kapuście i czerwonej cebuli. Największe jej stężenie występuje w skórce. Ma charakterystyczną pomarańczowo-czerwoną barwę, która może zmieniać się wraz z pH: roztwory o pH < 3 przybierają barwę czerwoną, fioletową przy pH = 7–8, a niebieską przy pH > 11. Stosowana jako czerwony barwnik do żywności o numerze E163a.
WDelfinidyna – organiczny związek chemiczny z grupy antocyjanidynów; występuje naturalnie jako barwnik roślinny, między innymi w owocach i płatkach kwiatów, nadając im niebieski kolor. Stosowana jako niebieski barwnik do żywności o numerze E163b.
W3-Dezoksyantocyjanidyny i ich glikozydy – organiczne związki chemiczne o szkielecie antocyjanidyn, w których brakuje grupy hydroksylowej przy trzecim węglu.
WEuropinidyna (Eu) – organiczny związek chemiczny z grupy O-metylowanych antocyjanidynów, nadający roślinom niebieskawo-czerwoną barwę. Jest rzadkim O-metylowanym flawonoidem, będącym pochodną delfinidyny. Można go znaleźć w gatunkach Plumbago europaea i rodzaju Ceratostigma.
WLuteolinidyna – organiczny związek chemiczny z grupy 3-dezoksyantocyjanidyn będących żółtymi barwnikami. W naturze związek występuje między innymi w sorgu dwubarwnym.
WMalwidyna (Mv) – organiczny związek chemiczny z grupy antocyjanidynów; występuje naturalnie jako barwnik roślinny. Glikozydy malwidyny są bardzo rozpowszechnione w naturze. Jest, między innymi, odpowiedzialna za czerwony kolor wina, a jej źródłem jest winorośl właściwa. Malwidyna i jej glikozydy odpowiedzialne są także za barwę, od czerwonej do niebieskiej, wielu owoców i kwiatów, m.in. winogron, żurawiny, borówek i pierwiosnków. Stosowana jest jako fioletowy barwnik do żywności o numerze E163c. W roztworach wodnych glikozydy malwidyny przy wartościach pH poniżej 4 przybierają czerwone zabarwienie, między 4 a 5 – jasnogranatowo-fioletowe, przy 6 do 7 – fioletowe, pomiędzy 7 a 8 – granatowe, a powyżej 8 mają kolor żółty.
WPelargonidyna – organiczny związek chemiczny z grupy antocyjanidynów, Występuje naturalnie jako barwnik roślinny, między innymi w pelargoniach, malinach, truskawkach, owocach śliw, żurawiny czy płatkach róż. Duże jej ilości zawiera czerwona fasola. Jak wszystkie antocyjanidyny jest antyutleniaczem. Pelargonidyna stosowana jest jako barwnik spożywczy o oznaczeniu E163d. Alkoholowy roztwór pelargonidyny jest wskaźnikiem pH.
WTricetynidyna – organiczny związek chemiczny z grupy 3-dezoksyantocyjanidyn, będący intensywnie czerwonym barwnikiem roślinnym. Tricetynidyna występuje w naparze z czarnej herbaty, gdzie tworzona jest w wyniku oksydacyjnego usunięcia cząsteczki kwasu galusowego z galusanu epigallokatechiny (EGCG).