Kwas bursztynowyW
Kwas bursztynowy

Kwas bursztynowy – związek organiczny z grupy kwasów dikarboksylowych. Jest rozpuszczalny w wodzie, etanolu i eterze. Dość powszechnie występuje w przyrodzie, jest obecny w większości owoców i warzyw. Stanowi produkt pośredni w cyklu Krebsa.

Kwas cytrynowyW
Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe.

Kwas glikolowyW
Kwas glikolowy

Kwas glikolowy – organiczny związek chemiczny, najprostszy przedstawiciel α-hydroksykwasów. Jest bezbarwnym, bezwonnym, higroskopijnym ciałem stałym, bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Jest używany do produkcji preparatów ochronnych skóry.

Kwas glutaminowyW
Kwas glutaminowy

Kwas glutaminowy – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów o charakterze kwasowym. Anion karboksylowy tego kwasu to glutaminian. Enancjomer L kwasu glutaminowego należy do podstawowych aminokwasów białkowych obecnym w prawie wszystkich białkach. Dla człowieka jest aminokwasem endogennym. W kodzie genetycznym odpowiadają mu kodony GAA i GAG.

Kwas izowalerianowyW
Kwas izowalerianowy

Kwas izowalerianowy, C4H9COOH – organiczny związek chemiczny z grupy alifatycznych kwasów karboksylowych, o rozgałęzionym łańcuchu bocznym. Jest izomerem konstytucyjnym kwasu walerianowego.

Kwas pimelinowyW
Kwas pimelinowy

Kwas pimelinowy – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów dikarboksylowych. Pochodne kwasu pimelinowego uczestniczą w biosyntezie lizyny i biotyny.

Kwas KempaW
Kwas Kempa

Kwas Kempa – organiczny związek chemiczny, kwas trójkarboksylowy będący pochodną cykloheksanu. Związek ten wykorzystuje się do syntezy receptorów molekularnych oraz w badaniach modelowania miejsc aktywnych enzymów.

Kwas korkowyW
Kwas korkowy

Kwas korkowy, HOOC−(CH2)6−COOH – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów dikarboksylowych.

Kwas malonowyW
Kwas malonowy

Kwas malonowy, kwas propanodiowy, HOOC−CH2−COOH – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów dikarboksylowych. Jego sole i estry są nazywane malonianami. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa malum oznaczającego „jabłko”. Posiada własności silnie drażniące skórę i błony śluzowe. Jego moc jest zbliżona do mocy kwasu octowego.

Kwas N-metylo-D-asparaginowyW
Kwas N-metylo-D-asparaginowy

Kwas N-metylo-D-asparaginowy – organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, metylowa pochodna kwasu asparaginowego. Jest aktywatorem neuronalnego receptora NMDA związanego z kanałem jonowym przepuszczalnym dla jonów wapnia (Ca2+), sodu (Na+) i potasu (K+), zlokalizowanym w synapsach. Działa jako agonista natywnego liganda receptora – glutaminianu. Zapamiętywanie i zapominanie informacji jest możliwe dzięki plastyczności obwodów neuronalnych różnych rejonów mózgu. Powstawanie pamięci można opisać jako utrwalanie tzw. śladów pamięciowych, co polega na wytwarzaniu i stabilizacji nowych połączeń między komórkami nerwowymi, natomiast utrata wspomnień jest zanikaniem części z nich. Procesy warunkujące te zmiany: długotrwałe wzmocnienie synaptyczne (LTP, ang. long-term potentiation) oraz długotrwałe tłumienie synaptyczne (LTD – long-term depression) funkcjonują u ludzi tak samo jak u znacznie prostszych organizmów, na przykład muszek owocowych i ślimaków morskich.

Kwas mewalonowyW
Kwas mewalonowy

Kwas mewalonowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów. Odgrywa rolę w wieloetapowym procesie biosyntezy izoprenoidów, w tym cholesterolu. Kwas mewalonowy powstaje z kwasu 3-hydroksy-3-metyloglutarowego przy udziale enzymu reduktazy HMG-CoA, regulującego powstawanie cholesterolu. Kwas 3-metylo-3,5-dihydroksypentanowy występuje w dwóch odmianach enancjomerycznych, biologicznie aktywny jest związek o konfiguracji R.

Kwas nitrylotrioctowyW
Kwas nitrylotrioctowy

Kwas nitrylotrioctowy (NTA) – organiczny związek chemiczny stosowany powszechnie jako ligand chelatowy tworzący kompleksy z takimi kationami jak: Ca2+, Cu2+ czy Fe3+. Ma podobne zastosowanie jak EDTA, jednak jest bardziej przyjazny dla środowiska, gdyż znacznie łatwiej ulega biodegradacji.

Kwas octowyW
Kwas octowy

Kwas octowy, CH3COOH – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych.

Kwas pimelinowyW
Kwas pimelinowy

Kwas pimelinowy – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów dikarboksylowych. Pochodne kwasu pimelinowego uczestniczą w biosyntezie lizyny i biotyny.

Kwas korkowyW
Kwas korkowy

Kwas korkowy, HOOC−(CH2)6−COOH – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów dikarboksylowych.

Kwas szczawiowyW
Kwas szczawiowy

Kwas szczawiowy, kwas etanodiowy, HOOC−COOH – organiczny związek chemiczny, najprostszy kwas dikarboksylowy. Występuje w wielu roślinach.

Kwas tartronowyW
Kwas tartronowy

Kwas tartronowy – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów dikarboksylowych. Stosowany jest do syntezy kwasu mezoksalowego w reakcji katalitycznego utleniania.

Kwas winowyW
Kwas winowy

Kwas winowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów dikarboksylowych zawierający dwie grupy hydroksylowe (–OH). Występuje w owocach, zwłaszcza winogronach w stanie wolnym i w postaci soli.