Kwas abscysynowyW
Kwas abscysynowy

Kwas abscysynowy – organiczny związek chemiczny, fitohormon zaliczany do seskwiterpenów. Jest jedynym przedstawicielem tej klasy hormonów roślinnych, chociaż jego bezpośredni prekursor (ksantoksyna) także wykazuje niewielką aktywność biologiczną.

Amfoterycyna BW
Amfoterycyna B

Amfoterycyna B – organiczny związek chemiczny pochodzenia naturalnego, antybiotyk przeciwgrzybiczy, wytwarzany przez bakterie z rodzaju Streptomyces. Zawiera pierścień makrocykliczny zbudowany z fragmentu polienowego oraz polihydroksylowego. Skuteczny lek w walce z zakażeniami, pochodzącymi od Candida albicans, a także w niektórych grzybicach.

AtorwastatynaW
Atorwastatyna

Atorwastatyna – organiczny związek chemiczny, lek należący do grupy syntetycznych statyn. Jest wybiórczym inhibitorem reduktazy 3-hydroksy-3-metylo-glutarylo-koenzymu A.

1,3-BisfosfoglicerynianW
1,3-Bisfosfoglicerynian

1,3-Bisfosfoglicerynian – organiczny związek chemiczny biorący udział w glikolizie i cyklu Calvina. Pełni funkcję związku przenoszącego energię, co związane jest z występowaniem wiązań wysokoenergetycznych, czyli wiązań labilnych, łatwo ulegających rozerwaniu.

CeriwastatynaW
Ceriwastatyna

Ceriwastatyna, cerywastatyna – wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny pochodzenia syntetycznego, mający w swojej cząsteczce wspólną z innymi statynami w formie aktywnej grupę farmakoforową – łańcuch β-hydroksykwasu karboksylowego.

Kwas chenodeoksycholowyW
Kwas chenodeoksycholowy

Kwas chenodeoksycholowy – organiczny związek chemiczny, pierwotny kwas żółciowy syntetyzowany z cholesterolu przez komórki wątrobowe, stosowany także jako lek.

Kwas cholowyW
Kwas cholowy

Kwas cholowy – organiczny związek chemiczny z grupy steroidów. Pełni ważną rolę jako jeden z kwasów żółciowych. Cząsteczka kwasu cholowego zawiera trzy grupy hydroksylowe i jedną grupę karboksylową. Sole kwasu cholowego nazywają się cholanami. Krystalizuje w postaci płytek o gorzkim smaku. Jest stosowany do produkcji leków.

Ciała ketonoweW
Ciała ketonowe

Ciała ketonowe – grupa organicznych związków chemicznych będących pośrednimi metabolitami tłuszczów. Należą do nich:aceton kwas acetylooctowy kwas β-hydroksymasłowy

Kwas cytrynowyW
Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe.

EkgoninaW
Ekgonina

Ekgonina – organiczny związek chemiczny, prekursor i metabolit kokainy objęty Jednolitą konwencją o środkach odurzających z 1961 roku. W Polsce jest w wykazie I-N Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

Kwas enolopirogronowyW
Kwas enolopirogronowy

Kwas enolopirogronowy – tautomer kwasu pirogronowego, niezbyt trwały związek chemiczny, zaliczany do kwasów karboksylowych, ze względu na swą budowę będący też enolem. Zwykle przechodzi w swoją trwalszą formę tautomeryczną – kwas pirogronowy.

Kwas 3-fosfoglicerynowyW
Kwas 3-fosfoglicerynowy

Kwas 3-fosfoglicerynowy – organiczny związek chemiczny z grupy fosforanów biorący udział w glikolizie i cyklu Calvina.

Kwas fusydynowyW
Kwas fusydynowy

Kwas fusydynowy, kwas fusydowy – organiczny związek chemiczny, naturalny antybiotyk bakteriostatyczny o budowie steroidowej. Mechanizm jego działania polega na hamowaniu syntezy białka bakterii.

Kwas giberelinowyW
Kwas giberelinowy

Kwas giberelinowy (GA3) – wielofunkcyjny, wielopierścieniowy organiczny związek chemiczny. Spotykany w organizmach grzybowych i roślinnych. Kwas giberelinowy wykazuje aktywność biologiczną hormonu roślinnego, jego aktywność biologiczna polega na stymulacji wzrostu, oraz rozwoju roślin (przyspiesza kiełkowanie).

Kwas glicerynowyW
Kwas glicerynowy

Kwas glicerynowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów, pochodna gliceryny zawierająca grupę karboksylową.

Kwas glikolowyW
Kwas glikolowy

Kwas glikolowy – organiczny związek chemiczny, najprostszy przedstawiciel α-hydroksykwasów. Jest bezbarwnym, bezwonnym, higroskopijnym ciałem stałym, bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie. Jest używany do produkcji preparatów ochronnych skóry.

Kwas 4-hydroksybutanowyW
Kwas 4-hydroksybutanowy

Kwas 4-hydroksybutanowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Występuje naturalnie w ludzkim ośrodkowym układzie nerwowym, cytrusach, winie i w niewielkim stężeniu prawie we wszystkich żyjących istotach. Jest strukturalnie podobny do innej endogennej substancji, kwasu 3-hydroksybutanowego.

Kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowyW
Kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy

Kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy, HMB – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów, pochodna metylowa kwasu 3-hydroksymasłowego. Stosowany jest w suplementach dla sportowców, zwłaszcza kulturystów. Hydroksymetylomaślan należy do grupy tzw. zaawansowanych produktów proteolizy. Powstaje naturalnie w efekcie katabolizmu białek; jego prekursorem jest leucyna. W zasadzie wszystkie produkty zaawansowanej proteolizy mają zdolność hamowania aktywności enzymów katabolicznych, z tym że HMB jest z nich najskuteczniejszy. Jak się przypuszcza, może to być związane z faktem, iż hydroksymetylomaślan dostarcza grup metylowych do metylacji ubikwityny – procesu dezaktywacji najsilniejszego enzymu katabolicznego.

Kwas mlekowyW
Kwas mlekowy

Kwas mlekowy, kwas 2-hydroksypropanowy, E270 – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów, obecny w skwaśniałym mleku oraz powstający w mięśniach w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, kiedy dochodzi do procesu beztlenowego oddychania zwanego fermentacją mleczanową. Sole tego kwasu to mleczany.

Kwas jabłkowyW
Kwas jabłkowy

Kwas jabłkowy – organiczny związek chemiczny, α-hydroksykwas dikarboksylowy występujący m.in. w jabłkach i rabarbarze. Jest produktem ubocznym metabolizmu węglowodanów. Jego forma zjonizowana (jabłczan) występuje jako produkt pośredni w cyklu kwasu cytrynowego.

Kwas mewalonowyW
Kwas mewalonowy

Kwas mewalonowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów. Odgrywa rolę w wieloetapowym procesie biosyntezy izoprenoidów, w tym cholesterolu. Kwas mewalonowy powstaje z kwasu 3-hydroksy-3-metyloglutarowego przy udziale enzymu reduktazy HMG-CoA, regulującego powstawanie cholesterolu. Kwas 3-metylo-3,5-dihydroksypentanowy występuje w dwóch odmianach enancjomerycznych, biologicznie aktywny jest związek o konfiguracji R.

Kwas migdałowyW
Kwas migdałowy

Kwas migdałowy – organiczny związek chemiczny; aromatyczny hydroksykwas karboksylowy. Jest związkiem chiralnym i ma dwa enancjomery:

Kwasy mikoloweW
Kwasy mikolowe

Kwasy mikolowe – grupa organicznych związków chemicznych, α-rozgałęzionych, β-hydroksylowanych kwasów tłuszczowych o bardzo długich łańcuchach. Stanowią jeden z podstawowych elementów strukturalnych ścian komórkowych bakterii z rodzajów Mycobacterium, Corynebacterium, Nocardia i Rhodococcus. Ich struktura została odkryta z wykorzystaniem różnych technik analitycznych, takich jak chromatografia cienkowarstwowa, chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, spektrometria mas i spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego. Liczba atomów węgla kwasów mikolowych zależy zarówno od analizowanego szczepu, jak i warunków wzrostu. Najdłuższe kwasy mikolowe występują u Mycobacterium, zaś u pozostałych rodzajów długość zawiera się w granicach C22–C36 (Corynebacterium), C30–C54 (Rhodoccocus), C46–C60 (Nocardia). W wysokiej temperaturze ulegają tzw. odszczepieniu π do aldehydu i kwasu tłuszczowego, w reakcji podobnej do odwrotnej kondensacji Claisena.

Kwas mlekowyW
Kwas mlekowy

Kwas mlekowy, kwas 2-hydroksypropanowy, E270 – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów, obecny w skwaśniałym mleku oraz powstający w mięśniach w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego, kiedy dochodzi do procesu beztlenowego oddychania zwanego fermentacją mleczanową. Sole tego kwasu to mleczany.

Kwas pantotenowyW
Kwas pantotenowy

Kwas pantotenowy – organiczny związek chemiczny, bardzo rozpowszechniony w świecie roślinnym i zwierzęcym. Jest on niezbędny dla każdej żywej komórki, ale w stanie wolnym rzadko występuje w przyrodzie. Chemicznie kwas pantotenowy jest amidem kwasu pantoinowego i β-alaniny.

PitawastatynaW
Pitawastatyna

Pitawastatyna – wielofunkcyjny organiczny związek chemiczny pochodzenia syntetycznego, mający w swojej cząsteczce wspólną z innymi statynami w formie aktywnej grupę farmakoforową – łańcuch β-hydroksykwasu karboksylowego.

Kwas plikatowyW
Kwas plikatowy

Kwas plikatowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów. Jest to kwas żywiczny z olejku cedrowego. Występuje też w żywotniku olbrzymim.

Kwas rycynolowyW
Kwas rycynolowy

Kwas rycynolowy, kwas rącznikowy − organiczny związek chemiczny, nienasycony hydroksykwas karboksylowy. Otrzymywany jest z oleju rycynowego jako główny jego składnik (80%) i stosowany w syntezie chemicznej. Estry kwasu rycynolowego wykorzystywane są jako środki powierzchniowo czynne w przemyśle tekstylnym.

Kwas szikimowyW
Kwas szikimowy

Kwas szikimowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Uczestniczy w biosyntezie aromatycznych aminokwasów – fenyloalaniny, tryptofanu i tyrozyny – a także fenoli i auksyn u roślin.

Kwas tartronowyW
Kwas tartronowy

Kwas tartronowy – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów dikarboksylowych. Stosowany jest do syntezy kwasu mezoksalowego w reakcji katalitycznego utleniania.

Kwas winowyW
Kwas winowy

Kwas winowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów dikarboksylowych zawierający dwie grupy hydroksylowe (–OH). Występuje w owocach, zwłaszcza winogronach w stanie wolnym i w postaci soli.