
Permakultura – gałąź projektowania ekologicznego, inżynierii ekologicznej i projektowania środowiska, tworząca zrównoważoną architekturę siedzib ludzkich i samoregulujące się systemy rolnicze na wzór ekosystemów naturalnych.

Crystal Waters – założona w 1989 ekowioska na Sunshine Coast w głębi stanu Queensland w Australii. Wioska liczy ok. 200 mieszkańców i 83 1-akrowe działki.

Masanobu Fukuoka – japoński rolnik i filozof, prekursor naturalnego rolnictwa i przywracania roślinności na tereny zniszczone działalnością człowieka. Propagował uprawę ziemi bez orki i nawozów sztucznych naśladując tradycyjne metody uprawy wielu rdzennych kultur . Obserwując je stworzył szczególną metodę uprawy, określanej powszechnie jako „rolnictwo naturalne” lub „rolnictwo bez nakładu pracy”. Jest autorem kilku książek, prac naukowych napisanych po japońsku i innych publikacji. Od lat 70. pojawiał się w telewizji i udzielał wywiadów. Opracowane przez niego metody wywierały wpływ także poza rolnictwem i inspirowały osoby związane z ruchami naturalnej żywności i zdrowego stylu życia. Był zdeklarowanym zwolennikiem wartości oraz zasad natury. Jego książki to sztandarowe prace w permakultury. Jedna z nich to The One Straw Revolution prezentująca jego poglądy na życie w zgodzie z naturą i samowystarczalności.

Geoff Lawton – konsultant, projektant i instruktor permakultury, posiada dyplom z projektowania permakulturowego. Od 1995 specjalizuje się w edukacji projektowaniu i realizacji projektów, wprowadzaniu systemów, administracji i rozwoju wspólnot.

Leśny ogród – system zrównoważonej produkcji żywności i agroleśnictwa opartej na ekosystemie leśnym, zawierającym drzewa owocowe i orzechowe, krzewy, rośliny zielarskie, pnącza i warzywa wieloletnie, przynoszące bezpośrednie korzyści człowiekowi. Poprzez sadzenie roślin uzupełniających się wzajemnie można stworzyć warstwy roślinne podobne do warstw lasu.

Bill Mollison, właśc. Bruce Charles Mollison – australijski badacz, autor, naukowiec, wykładowca i naturalista. Uważany za ojca permakultury, systemu projektowania, rozwijanego wspólnie z Davidem Holmgrenem, obejmującego nie tylko rolnictwo, uprawy, architekturę i ekologię, ale także systemy ekonomiczne, strategie terenowe i prawne dla firm i społeczności. Mollison założył na Tasmanii Permaculture Institute, którego głównym celem jest edukacja. Od czasu jego powstania w 1978 szkolenia z zakresu permakultury ukończyło ponad 40 tysięcy słuchaczy.

Podniesione grządki, zwane też podwyższonymi grządkami – forma ogrodnicza, gdzie ziemia zamknięta jest w 1,0–1,2 m szerokości skrzyniach, dowolnej długości lub kształtu. Ziemia znajduje się powyżej poziomu gleby wokół grządek, czasem w ramie drewnianej, kamiennej, z bloków betonowych; może być wzbogacana kompostem. Rośliny warzywne rozmieszczone mogą być geometrycznie, bliżej siebie niż w tradycyjnym ogrodnictwie. Odległości mogą być tak dobrane, aby dorosłe rośliny się dotykały, co pozwala wytworzyć odpowiedni mikroklimat, zapobiec rozwojowi chwastów i zachować odpowiednią wilgotność. Podniesione grządki generują wielorakie korzyści: wydłużają sezon rolny, odpowiednio zaprojektowane nasadzenia zmniejszają ilość chwastów i uniezależniają ogrodnika od potrzeby stosowania wyjałowionej gleby. Ponieważ ogrodnik nie chodzi po grządce, ziemia nie jest ubita i korzenie mogą się nieskrępowanie rozwijać. Bliskie rozmieszczenie roślin i użycie kompostu ogólnie skutkuje obfitszym plonem w porównaniu do tradycyjnych upraw w rządkach. Grządki podniesione do wysokości pasa pozwalają osobom starszym i niepełnosprawnym uprawiać warzywa bez potrzeby schylania się.

Joel F. Salatin – amerykański rolnik, wykładowca i autor książek takich jak „You Can Farm”, „Folks, This Ain’t Normal” czy „Pastured Poultry Profit”.

Ruth Stout – amerykańska pisarka, najbardziej znana z książek o technikach ogrodnictwa niewymagających pracy ("No-Work").

Patrick Whitefield – brytyjski instruktor permakultury, projektant, redaktor-konsultant kwartalnika Permaculture Magazine, autor pięciu książek.