WDuroc – rasa świni domowej.
WHampshire – rasa świni domowej.
WMangalica – rasa węgierskiej świni domowej hodowana od XIX wieku w różnych odmianach, a od 1974 roku ustawowo chroniona. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Związana jest z nią także opinia, jakoby jej mięso zawierało stosunkowo mało cholesterolu.
WPietrain – rasa świni domowej wyhodowana w Belgii.
WPuławska – polska rasa świni domowej.
WTamworth (tamwors) – jedna z najstarszych brytyjskich ras świń. Pochodzi z Irlandii, skąd została przywieziona do Anglii, do miasta Tamworth ok. 1812 roku, przez Sir Roberta Peela. Charakterystyczną cechą tej rasy jest rudawa sierść, wyprostowane i sztywne uszy, długie i smukłe ciało. Istotną właściwością jest zdolność do uzyskiwania wysokiej masy ciała przy niskiej zawartości tłuszczu (smalec). Lochy (samice) tej rasy są dobrymi matkami–znane są z tego, iż nie odtrącają żadnego prosiaka z miotu. Osobniki tej rasy linieją w okresie od czerwca do sierpnia. Dorosłe osobniki, osiągają 100–140 cm długości ciała, 50–65 cm wysokości, a ich ogon ma 24–30 cm. Dorosłe knury (samce) osiągają 250–370 kg wagi, zaś dojrzałe lochy–200–300 kg.
WZłotnicka biała – polska rasa świni domowej.
WZłotnicka pstra – polska rasa świni domowej.