
Becherovka – ziołowy likier z Czech. Zawiera wodę, jakościowy alkohol, naturalny cukier i specyficzną gorzką mieszankę około 32 ziół i przypraw. Została wprowadzona do sprzedaży w 1807. Nazywana jest 13. źródłem karlowarskiego uzdrowiska. Właścicielem marki jest firma Pernod Ricard.

Berenburg – gorzki likier ziołowy, pochodzący z Holandii, produkowany przez dodawanie ziół do jeneveru. Zawiera około 30% alkoholu. Stał się bardzo popularny w prowincjach Fryzja, Drenthe i Groningen.

Chartreuse – francuski likier oparty na destylacie winnym i ekstraktach ze 130 różnych ziół. Jego nazwa pochodzi od klasztoru kartuzów La Grande Chartreuse w okolicach Grenoble.

Demänovka Liqueur – słowacki likier produkowany przez firmę St. Nicolaus w Liptowskim Mikułaszu. Jego nazwa nawiązuje do Doliny Demianowskiej. Likier produkowany jest z 14 gatunków ziół, wody górskiej z Tatr i miodu pszczelego. W sprzedaży są dwa gatunki:Demänovka sladká – słodka, o zawartości 33% alkoholu z domieszką cukru, Demänovka horká – gorzka, o zawartości 38% alkoholu.

Drambuie – likier na bazie mieszanki szkockich whisky z dodatkiem miodu wrzosowego i wyciągów ziołowych. Receptura jest tajemnicą producenta.
Echt Stonsdorfer – ziołowy likier z Niemiec o specyficznym gorzkawym smaku. Został wyprodukowany w 1810 roku w Staniszowie niem. Stonsdorf.

Galliano – likier powstający na bazie do 80 ziół, kwiatów, jagód i korzeni, pochodzący z Włoch. Barwa likieru jest złota, a w jego smaku szczególnie wyeksponowane są wanilia, anyż i lukrecja. Likier został opracowany w 1896 roku przez Arturo Vaccari. Nazwa upamiętnia bohaterskiego włoskiego żołnierza, majora Giuseppe Galliano.
Genepi lub genepy - digestif lub likier ziołowy produkowany w okolicach Alp, w Szwajcarii, Francji, a zwłaszcza w Dolinie Aosty we Włoszech.

Jägermeister – niemiecki likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku, zawierający 35% alkoholu. Recepturę otrzymywania opracował w 1934 roku po latach prób Curt Mast - myśliwy i gorzelnik. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych. Dokładny skład tego popularnego likieru korzennego jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Proces macerowania, prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku. Następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. Według producenta najlepiej smakuje schłodzony do −18 °C.

Minttu – likier o smaku mięty pieprzowej, produkowany w Turku w Finlandii od 1979 r. przez V&S Finland, spółkę zależną Grupy V&S. Sznaps miętowy zawiera 40% i 50% alkoholu.
Picon - bitter korzenno-cytrusowy. Produkowany z nalewów na korzeniu goryczki alpejskiej, korzeniu gencjany, drzewa chinowego, słodkiej skórce pomarańczowej z dodatkiem syropu cukrowego i karmelu.
Rīgas Melnais balzams – tradycyjny łotewski likier ziołowy o zawartości alkoholu 45% wytwarzany w oparciu o kilkadziesiąt składników roślinnych. Napój w czystej postaci ma czarną barwę oraz gorzki ziołowy smak z delikatną słodkawą nutą.

Sambuca – bezbarwny, pochodzący z Włoch likier anyżkowo-owocowo-ziołowy, zawierający zazwyczaj od 38 do 40% alkoholu. Jest produkowany na bazie kwiatów czarnego bzu, anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego, lukrecji oraz soków.

Strega – ziołowy likier pochodzenia włoskiego o zawartości alkoholu 40%. Produkuje się go z 70 różnych ziół i aromatów.
Unicum – węgierski likier ziołowy o smaku korzennym, gorzkim i barwy ciemnobrązowej. Zawiera 40% alkoholu.