
Cytrus – rodzaj roślin z rodziny rutowatych. Wśród taksonomów trwają spory co do definiowania rodzaju, przy czym badania molekularne w XXI wieku wskazują raczej na potrzebę scalenia w ramach tego rodzaju kilku dawniej wyodrębnianych taksonów. Problemy w klasyfikacji rodzaju powoduje też łatwość z jaką należące tu gatunki mieszają się, zdolność do rozmnażania apomiktycznego oraz trwająca od tysięcy lat ich hodowla. Zalicza się tu co najmniej 20–25 gatunków występujących w Azji południowej, wschodniej i południowo-wschodniej, w Australii i wyspach południowo-zachodniego Pacyfiku. Gatunkiem typowym jest Citrus medica L. Owoce tych roślin zwane cytrusami uważane są za jedne z najważniejszych owoców tropikalnych i subtropikalnych. W dokumentach chińskich znajdują się dowody na ich uprawę już 2200 lat p.n.e., wiele gatunków na półkulę zachodnią trafiło dopiero w XIX i XX wieku.
Cytrokumkwat, citrofortunella – grupa istniejących i potencjalnych mieszańców międzyrodzajowych powstałych w wyniku skrzyżowania rodzaju kumkwat (Fortunella) i cytrus (Citrus). Rośliny te są wytrzymalsze i mniejsze niż inne cytrusy, wytwarzają małe kwaśne owoce i dobrze się sprawdzają jako rośliny ozdobne. Obecnie znany jest tylko jeden taki mieszaniec.

Citrus australasica – gatunek z rodziny rutowatych. Występuje w nadmorskich obszarach w stanach Queensland i Nowej Południowej Walii w Australii. Jest to kolczasty, charakterystyczny dla podszytu krzew lub niewielkie drzewo z nizinnych subtropikalnych lasów tropikalnych i suchych lasów tropikalnych. Z powodu jadalnych owoców, uznawany jest za potencjalnie nowy gatunek uprawny o znaczeniu komercyjnym.

Citrus junos – gatunek niewielkiego drzewa lub krzewu z rodziny rutowatych. Pochodzi z Chin, został sprowadzony do Japonii i Korei w okresie dynastii Tang. Obecnie bardziej popularny w tych krajach niż w swojej ojczyźnie.

Citrus sudachi – gatunek rośliny należącej do rodziny rutowatych. Przypuszczalnie krzyżówka Citrus ichagensis i Citrus reticulata var. austere.

Cytranga – mieszaniec roślin z rodzaju cytrus. Powstał w wyniku skrzyżowania pomarańczy słodkiej i pomarańczy trójlistkowej. W wyniku krzyżówki powstaje roślina odporna na mróz, dająca owoce przypominające pomarańcze.

Cytron, cedrat – gatunek roślin wieloletnich z rodziny rutowatych. Prawdopodobnie pochodzi z podnóża Himalajów. Rozprzestrzeniony już w starożytności do Chin i Europy. Jest prawdopodobnie jednym z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawnych cytrusów.

Cytryna Meyera – gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Rutaceae).

Cytryna zwyczajna Citrus limon (L.) Burm., nazywana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną – gatunek roślin z rodziny rutowatych. Pochodzi z południowo-wschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy z cytronem. Do Europy trafiła w średniowieczu.

Grejpfrut – gatunek wiecznie zielonej rośliny z rodziny rutowatych. Grejpfruty prawdopodobnie są mieszańcem pomarańczy olbrzymiej z Archipelagu Malajskiego, z pomarańczą chińską, przy czym pomarańcze chińskie prawdopodobnie są także krzyżówkami, aczkolwiek dużo wcześniejszymi, tychże pomarańczy olbrzymich z mandarynkami. Grejpfruty sprowadzone zostały i zadomowione na wyspie Barbados w XVII w. przez kapitana Jamesa Shaddocka. Rejon Morza Karaibskiego stał się głównym obszarem ich uprawy. Obecnie roślina uprawiana jest w wielu krajach strefy podzwrotnikowej. Daje plon 300 ton z hektara.
Kalamondin – sztucznie otrzymany mieszaniec kwaśnej mandarynki z kumkwatem japońskim. Znany jest pod różnymi nazwami: kalamondynka, kwaśna pomarańcza, pomarańcza kalamondin, albo pomarańcza panamska. Na wyspach Pacyfiku nazywany jest calamansi. Wyhodowany został w południowo-wschodniej Azji.

Kumkwat Fortunella Swingle – rodzaj małego drzewa lub krzewu należący do rodziny rutowatych. Wywodzi się z Chin. Należy do niego 6 gatunków. Gatunkiem typowym jest Fortunella margarita (Loureiro) Swingle. Do Europy zostały one sprowadzone przez szkockiego zbieracza roślin Roberta Fortune'a (1813-1880). Kwiaty białe i pachnące, owoce małe, barwy pomarańczowej, pokryte cienką skórką.

Lima, limona, limonka, limetka, limeta kwaśna – gatunek rośliny należącej do rodziny rutowatych. Przypuszczalnie pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, powszechnie uprawiana w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Najwięksi producenci: Indie, Meksyk, Argentyna, Brazylia.

Mandarynka – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych (Rutaceae). Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowej, jest uprawiana w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.

Mandarynka Satsuma, także pomarańcza Satsuma – gatunek drzewa z rodzaju cytrusów, w zależności od ujęcia systematycznego uważany za odrębny gatunek lub grupę odmian mandarynki. Owoce tych roślin są pozbawione nasion i łatwo się obierają. Rośliny pochodzą z Japonii.

Papeda – gatunek rośliny z rodziny rutowatych (Ruteceae). Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Owoce nazywane bywają potocznie „limonkami kaffir”, a liście – „liśćmi kaffiru”.

Pomarańcza bergamota – gatunek rośliny z rodziny rutowatych. Jej ojczyzna jest nieznana, przypuszcza się, że pochodzi z Indii. Uprawiana jest głównie we Włoszech.

Pomarańcza chińska, pomarańcza słodka – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Pochodzenie nie jest znane, przypuszczalnie pochodzi z Chin.

Pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny rutowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.

Pomarańcza olbrzymia, pomelo, pompela, szadok Citrus maxima Merr – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych.

Poncyria trójlistkowa, pomarańcza trójlistkowa – gatunek rośliny cytrusowej z rodziny rutowatych, występująca w Chinach.

Sweetie – mieszaniec pomiędzy grejpfrutem a pomarańczą olbrzymią, opatentowany w roku 1981 przez Uniwersytet Kalifornijski w Riverside. Charakterystyka genetyczna i inne cechy są bardzo zbliżone do pomarańczy olbrzymiej. Owoc ma słodki smak i grubą, zieloną skórkę.

Tangelo, tangerynka – mieszaniec mandarynki i grejpfruta. Może być uprawiane tylko w rejonach o ciepłym klimacie.