
Koktajl alkoholowy, koktajl, popularnie: drink – napój alkoholowy uzyskiwany przez połączenie różnych rodzajów trunków, płynów niebędących alkoholem, dodatków w postaci specyficznych przypraw i substancji barwnikowych.

7 and 7 - popularny koktajl alkoholowy złożony głównie z dwóch składników: napoju 7 Up i whiskey Seagram's Seven Crown. Zazwyczaj serwowany z lodem, bez innych dodatków.

Appletini - to owocowy koktajl alkoholowy przyrządzany z wermutu, wódki i soku jabłkowego lub likieru jabłkowego.

B-52 lub B52 − warstwowy koktajl alkoholowy, w którego skład wchodzi likier kawowy, Baileys Irish Cream i Grand Marnier

Biały Rosjanin, Biały Rusek - koktajl alkoholowy, składający się z wódki, likieru kawowego i śmietanki.

Brandy Alexander - jeden z najsłynniejszych koktajli.

Caipirinha – brazylijski koktajl alkoholowy na bazie alkoholu z trzciny cukrowej, zwanego cachaça.Składniki
Caipiroska – koktajl alkoholowy, odmiana caipirinhy. Jest przygotowywany z wódki zamiast stosowanej w caipirinhi cachaçy. Pozostałe składniki koktajlu to cząstki limonki, cukier trzcinowy oraz kruszony lód.

Calimocho – baskijski napój alkoholowy powstały na bazie czerwonego wina i coca-coli w proporcjach 1:1.

Cuba Libre – koktajl alkoholowy łączący rum, colę i opcjonalnie limonkę. Znany również jako "rum z colą".

Czarny Rosjanin - koktajl alkoholowy, składający się z wódki i likieru kawowego, podawany w szklance z lodem. W odróżnieniu od Białego Rosjanina nie zawiera domieszki mleka ani śmietanki.
Daiquiri – popularny koktajl alkoholowy na bazie białego rumu, syropu cukrowego i soku z limetki. Nazwa, wedle niektórych opinii, pochodzi z języka zamieszkujących niegdyś Karaiby Indian Taino. Był ulubionym drinkiem Ernesta Hemingwaya, pojawił się też w kilku jego powieściach, chociaż w wersji pisarza występuje jeszcze sok grejpfrutowy i maraschino.

Harvey Wallbanger – klasyczny koktajl alkoholowy, sporządzany z wódki i soku pomarańczowego, z dodatkiem Galliano. Dekorowany plasterkiem pomarańczy, podawany z lodem. Odpowiedni przede wszystkim na lato.

Hot toddy lub hot to trot totty, hot tottie jak również hot whiskey – popularny w Irlandii i Szkocji drink alkoholowy spożywany na ciepło.

Kawa po irlandzku − napój sporządzany z kawy, irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru.

Kir – koktajl alkoholowy, należący do aperitifów. Składa się z białego wina i crème de cassis. Nazwa pochodzi od nazwiska mera Dijon, Félixa Kira.

Kolumbia – koktajl alkoholowy przygotowywany z wódki, curaçao i soku pomarańczowego, z dodatkiem owocu granatu i cytryny.

Kruszon – koktajl alkoholowy wytwarzany z białego wina, często z dodatkiem koniaku, cukru i pomarańczy, również z dodatkiem innych owoców, zmrożonej wody sodowej i lodu konsumpcyjnego.

Krwawa Mary – koktajl alkoholowy przygotowany najczęściej z wódki, soku pomidorowego i przypraw. Stał się popularny w latach 50. XX wieku.

Long Island Iced Tea – koktajl alkoholowy przygotowywany z wódki, ginu, tequili i rumu z dodatkiem triple sec i soku cytrynowego, zmieszanych z colą.

Margarita – koktajl alkoholowy na bazie tequili, likieru typu triple sec i soku z cytryny lub z limetki. Składniki:40 ml tequili 20 ml likieru typu triple sec np. cointreau 20 ml soku z limonki

Martini – drink zrobiony z ginu i niewielkiej ilości wytrawnego wermutu. Proporcje jak i autorstwo przepisu są tematem ciągłych dyskusji. Podobno autorem jest barman z Nowego Jorku o nazwisku Martini pracujący w klubie Knickerbocker. Miało to miejsce podobno w 1915 roku. Inni uważają, że martini powstało za sprawą koncernu Martini and Rossi produkującej wermut Martini. Być może pochodzi od koktajlu Martinez z przepisu zawartego w Księdze Barmana z końca XIX wieku.

Mazagran – to nazwa koktajlu alkoholowego sporządzanego ze słodzonej kawy z dodatkiem koniaku lub rumu, podawanego schłodzonego, często z kostkami lodu, w wysokiej szklance.

Mojito – koktajl alkoholowy, pochodzenia kubańskiego na bazie białego rumu o orzeźwiającym słodko-kwaśno-miętowym smaku. Podstawowymi składnikami są:40 ml białego rumu 20 ml syropu cukrowego lub cukier biały / brązowy cukier trzcinowy 2 ćwiartki limonki 6 liści mięty 40 ml wody gazowanej kruszony lód

Moscow Mule - klasyczny koktajl alkoholowy, sporządzany z wódki, piwa imbirowego i soku z limonek. W niektórych przepisach dodaje się również syropu cukrowego dla dodatkowej słodyczy. Dekorowany plasterkiem limonki lub pomarańczy, podawany z lodem. Odpowiedni przede wszystkim na lato.

Negroni – koktajl alkoholowy przygotowywany z trzech równych porcji ginu, słodkiego wermutu i gorzkiego likieru.

Piña colada – słodki karaibski koktajl alkoholowy. Przyrządza się go z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Drink tradycyjnie podawany jest z lodem i plastrem cytryny oraz ananasa. W droższych wersjach podaje się go w wydrążonym ananasie. Aby uzyskać aksamitną, najbardziej aromatyczną wersję drinka, należy wszystkie składniki umieścić w blenderze.
Pisco sour - peruwiański koktajl na bazie miejscowego trunku pisco, soku z cytryny lub limonki, białek jaj kurzych i gorzkiego likieru angostura. Uważany za narodowy koktajl Peru, chociaż również Chile rości pretensje do pierwszeństwa.
Ron miel – regionalny produkt alkoholowy (likier) z Wysp Kanaryjskich. Posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne z 2005.

Sea Breeze – koktajl alkoholowy przygotowywany z wódką oraz sokiem z żurawiny i grejpfruta. Jest spożywany głównie w czasie miesięcy letnich.

Sex on the Beach – koktajl alkoholowy przygotowywany z wódki, sznapsu brzoskwiniowego oraz więcej niż jednego soku owocowego. Składniki są mieszane wraz z lodem i podawane w szklankach o pojemności 240-350 ml, dekorowanych plasterkiem limonki lub cytryny. Po wstrząśnięciu podawany jest również jako shooter.

Shot – sposób przyrządzania i podawania koktajlu alkoholowego. Ma objętość do 50 ml.

Tequila sunrise - klasyczny koktajl, tradycyjna receptura była następująca: tequila, crème de cassis, sok z limonki oraz woda sodowa. Istnieje również wersja zmodyfikowana, a która zdobyła dużą popularność :. Nazwa pochodzi od wyglądu koktailu przy nalewaniu. Składniki o większej gęstości opadają na dno, tworząc efektowne stopniowe przejścia kolorystyczne.

Vesper albo Vesper martini – drink spopularyzowany przez Jamesa Bonda, na który Ian Fleming podał dokładny przepis w powieści „Casino Royale”.